Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Parlament dnes asi rozhodne o zmenách v dôchodkovom systéme
Zdielať na
Ekonomika

Parlament dnes asi rozhodne o zmenách v dôchodkovom systéme

Zdroj: zavosh

Poslanci dnes pravdepodobne rozhodnú o zmenách v dôchodkovej reforme bývalej vlády Mikuláša Dzurindu.

Poslanci dnes pravdepodobne rozhodnú o zmenách v dôchodkovej reforme bývalej vlády Mikuláša Dzurindu. Očakáva sa, že vládna koalícia dočasne otvorí takzvaný druhý pilier dôchodkového systému. V ňom si približne 1,5 milióna Slovákov sporí na penzie v súkromných spoločnostiach. Časť sporiteľov tak bude môcť zo systému vystúpiť.

Vládna koalícia sa ešte minulý mesiac o zmeny v reforme sporila a hrozilo jej, že pre výhrady koaličnej ĽS-HZDS novela zákona o sociálnom poistení neprejde ani do druhého čítania. Napokon sa však zástupcovia koalície dohodli na viacerých sporných bodoch.

Patrila medzi ne možnosť sporiť si v druhom pilieri pre matky na materskej dovolenke a opatrovateľov zdravotne postihnutých či možnosť pracovať a zároveň poberať dôchodok pre predčasných dôchodcov.

Koalícia úpravy dôchodkového systému odôvodnila snahou zlepšiť deficitné hospodárenie štátnej Sociálnej poisťovne. Pravicová opozícia naopak proti zmenám ostro protestovala. Proti koaličným návrhom rozbehla i petíciu, ktorú podpísalo takmer 130 tisíc občanov.

Zmeny v dôchodkovom systéme pravdepodobne nebudú konečné. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny totiž už ohlásilo, že na budúci rok predstaví ďalšiu novelu. V nej sa môže objaviť vytvorenie štvrtého garantovaného fondu v dôchodkových správcovských spoločnostiach a uvažuje sa aj o zmene pomeru povinných odvodov, ktoré plynú na súkromné účty.

Zdielať na

Najčítanejšie správy