Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Majiteľ Dôvery bude žiadať 15 miliárd Sk
Zdielať na
Ekonomika

Majiteľ Dôvery bude žiadať 15 miliárd Sk

Zdroj: Archív Joj

Zdravotné poisťovne už nebudú môcť prípadný zisk použiť podľa vlastného uváženia, ale len na úhradu zdravotnej starostlivosti. Sťažnosti na súdy zvažujú dať preto aj ďalšie tri súkromné poisťovne, schválenú zmenu považujú za porušenie predchádzajúcich zmlúv a Ústavy.

Finančná skupina Penta bude žiadať od Slovenska odškodné vo výške 15 miliárd korún za obmedzenie zisku zdravotným poisťovniam. Vyplynulo to z dnešného vyjadrenia výkonného riaditeľa Združenia zdravotných poisťovní Eduarda Kováča. Penta kontroluje zdravotnú poisťovňu Dôvera.

Poslanci parlamentu vo štvrtok rozhodli, že zdravotné poisťovne už nebudú môcť prípadný zisk použiť podľa vlastného uváženia, ale len na úhradu zdravotnej starostlivosti.

"Zahraničný investor bude žalovať Slovenskú republiku pred medzinárodným rozhodcovským súdom o náhradu škody vo výške 15 miliárd korún," povedal Kováč. Žalobu by mala podať holandská spoločnosť HICEE, ktorá patrí do skupiny Penta a je akcionárom Dôvery.

Sťažnosti na súdy podľa Kováča zvažujú aj ďalšie tri súkromné poisťovne, schválenú zmenu považujú za porušenie predchádzajúcich zmlúv a Ústavy.

O porušení platnej dohody o vzájomnej ochrane investícií je podľa Kováča presvedčený aj zahraničný akcionár poisťovne Union. Európska zdravotná poisťovňa zase považuje zmenu zákona za protiústavnú.

Zástupcovia ministerstva zdravotníctva, ktoré obmedzenia pre poisťovne presadzovalo, sa podľa skorších vyjadrení porušenia medzinárodných dohôd a Ústavy neobávali.

Na Slovensku v súčasnosti pôsobia dve štátne a štyri súkromné zdravotné poisťovne. Tento rok by mali hospodáriť asi s 90 miliardami korún. 

Zdielať na

Najčítanejšie správy