Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Štát má záujem o akcie Slovenských elektrární, prioritou sú Mochovce
Zdielať na

Štát má záujem o akcie Slovenských elektrární, prioritou sú Mochovce

BRATISLAVA / Štát naďalej poškuľuje po akciách Slovenských elektrární, ktoré vlastní Enel, a prioritou sú preňho Mochovce. Vyhlásil to premiér Robert Fico po rokovaní vlády. Tento týždeň totiž začali exkluzívne rokovania Enelu, ktorých 66 percent akcií Slovenských elektrární vlastní, s českým Energetickým a priemyselným holdingom. Z tohto balíka by si rád odhryzol aj štát, ktorý vlastní zvyšných 34 percent.

Minulý týždeň minister hospodárstva Vazil Hudák informoval, že okrem EPH a Slovnaftu s maďarským MVM, majú eminentný záujem o akcie Slovenských elektrární záujem aj Číňania. V pondelok Enel prišiel so správou, že začal exkluzívne rokovania s českou firmou EPH. Na začiatku týždňa to minister hospodárstva nekomentoval, potvrdil však, že pôjde o predaj menšieho percenta akcií.

Zvyšok až v roku 2017, keď Taliani dostavajú Mochovce. Jeho slová potvrdil aj premiér. "Mňa v tomto okamihu vôbec nezaujíma čo Taliani chcú, alebo nechcú. Našou prioritou na Slovensku je dostavba tretieho a štvrtého bloku v Mochovciach," uviedol predseda vlády SR Robert Fico.

Veľké balík

Fico zároveň potvrdil, že je záujmom Slovenska posilniť svoje postavenie v Slovenských elektrárňach. "Stále nevylučujem záujem vlády získať v budúcnosti 17 % z predávaných akcií," dodal Fico.

Všetky strany čakajú ešte rokovania, ktoré nebudú jednoduché, ide o veľa. Stretnutie so slovenskou stranou potvrdil aj Energetický a průmyslový holding.

"Budeme rokovať nie len s Enelom, ale aj so súčasným druhým akcionárom Slovenských elektrární, čo je Slovenský štát," uviedol hovorca EPH Daniel Častvaj.

Viacero ciest

Za posilňovanie pozície štátu v Slovenských elektrárňach je aj rezort hospodárstva. Minister Hudák vidí rôzne možnosti nie len odkúpenie akcií, keďže nejde o lacný špás.

"Máme nejaké akcionárske zmluvy, máme nejaké rozdelenie právomocí v rámci rôznych orgánov, ktoré pôsobia v spoločnosti, takže tých ciest je viacero," vysvetlil minister hospodárstva SR Vazil Hudák.

Talianska energetická skupina Enel, ktorá chce predať svoj väčšinový podiel Slovenských elektrární, začala exkluzívne rokovania s českým Energetickým a průmyslovým holdingom (EPH). Uviedla to v pondelkovom vyhlásení talianska spoločnosť.

Záujem Slovnaftu

V najbližších týždňoch by podľa Enelu mohla skupina v závislosti od výsledku rokovaní podpísať dohodu o predaji majoritného podielu slovenského dominantného výrobcu elektriny s EPH.

Český holding vlastnia český podnikateľ Daniel Křetinský, slovenský Patrik Tkáč a finančná skupina J&T. Záujem o odkúpenie podielu prejavila aj rafinéria Slovnaft, ktorá podala ponuku spolu s maďarskou skupinou MVM Group a Čínska národná jadrová spoločnosť (CNNC).

Predaj je súčasťou plánu talianskej spoločnosti v hodnote 5 miliárd eur, ktorý má Enelu poskytnúť zdroje na zníženie dlhu a financovanie rozvoja. Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy