Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Spoločnosť Enel začala exkluzívne rokovanie s EPH
Zdielať na

Spoločnosť Enel začala exkluzívne rokovanie s EPH

MILÁNO / Talianska energetická skupina Enel, ktorá chce predať svoj väčšinový podiel Slovenských elektrární, začala exkluzívne rokovania s českým Energetickým a průmyslovým holdingom (EPH). Uviedla to v pondelkovom vyhlásení talianska spoločnosť.

V najbližších týždňoch by podľa Enelu mohla skupina v závislosti od výsledku rokovaní podpísať dohodu o predaji majoritného podielu slovenského dominantného výrobcu elektriny s EPH.

Záujem aj Slovnaft

Český holding vlastnia český podnikateľ Daniel Křetinský, slovenský Patrik Tkáč a finančná skupina J&T. Záujem o odkúpenie podielu prejavila aj rafinéria Slovnaft, ktorá podala ponuku spolu s maďarskou skupinou MVM Group a Čínska národná jadrová spoločnosť (CNNC).

Predaj je súčasťou plánu talianskej spoločnosti v hodnote 5 miliárd eur, ktorý má Enelu poskytnúť zdroje na zníženie dlhu a financovanie rozvoja. Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku.

840 miliónov eur

V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 percent akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky.

Na kúpu slovenského výrobcu elektriny vynaložil Enel pred deviatimi rokmi necelých 840 miliónov eur. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje vyše päťtisíc megawattmi inštalovaného výkonu.

Pozrite si reportáž Richarda Juriša:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy