Skoro jasno
15°
Bratislava
ŠÚ SR: Na skládkach skončila vlani prvýkrát v histórii menej ako polovica komunálneho odpadu
Zdielať na
Noviny.sk

ŠÚ SR: Na skládkach skončila vlani prvýkrát v histórii menej ako polovica komunálneho odpadu

BRATISLAVA – Na skládkach odpadu skončila vlani prvýkrát v histórii menej ako polovica komunálneho odpadu. Štatistický úrad SR (ŠÚ SR) to uviedol v tlačovej správe, ktorú zaslal jeho odbor komunikácie. Celkovo skončilo na skládkach 48 percent komunálneho odpadu. Jeden Slovák minulý rok vyprodukoval v priemere 446 kilogramov odpadu. Domácnosti tak spolu vyhodili celkom 2,43 miliónov ton komunálneho odpadu.

Viac ako 500 kg na jedného obyvateľa za rok vyhodili obyvatelia Trnavského (584 kg), Bratislavského (531 kg) a Nitrianskeho kraja (521 kg). Najmenej odpadu vygenerovali obyvatelia v Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji. V týchto regiónoch množstvo odpadu na obyvateľa nepresiahlo 400 kg. V Prešovskom kraji vyprodukuje jeden človek v priemere o dve tretiny menej odpadu ako v Trnavskom kraji.

ŠÚ SR konštatuje, že miera skládkovania na Slovensku je stále vysoká, postupne sa však zlepšuje, keďže ešte v roku 2016 bolo na skládky umiestnených 69 percent všetkého komunálneho odpadu. Výrazne sa však líši situácia v jednotlivých regiónoch. Kým v Bratislavskom kraji sa na skládky dostane iba štvrtina odpadu a v Košickom kraji iba tretina odpadu, v ostatných krajoch sa na skládky stále umiestňuje vyše polovica smetí. ŠÚ SR tento rozdiel zdôvodňuje najmä spaľovňami odpadu, ktoré Bratislava a Košice majú. V Bratislavskom kraji sa spaľuje takmer 30 percent odpadu a v Košickom kraji 27 percent. Celkovo je však na celoslovenskej úrovni energeticky zhodnocovaných spaľovaním len osem percent odpadu.


Významne sa zvyšuje miera recyklácie komunálneho odpadu vrátane kompostovania. V roku 2020 sa zrecyklovalo 44 percent odpadov, kým pred piatimi rokmi to bolo len necelých 15 percent. Najviac odpadu recykloval vlani Trnavský kraj (47,2 percenta) a najmenej Košický kraj (39,4 percenta). Okrem nakladania s komunálnym odpadom sa sleduje aj jeho zloženie. Z hľadiska zloženia bol najviac zastúpeným druhom zmesový odpad, ktorý tvoril až 47 percent z celkového komunálneho odpadu. Zvyšuje sa aj podiel vytriedených zložiek odpadu. Počas minulého roka dosiahol podiel vytriedených zložiek úroveň 29 percent. Pred 10 rokmi pritom bolo vytriedených len približne sedem percent.

V triedenom komunálnom odpade sú najviac zastúpené vytriedené kovy, papier, sklo a plasty. Z údajov zistených za rok 2020 vyplýva, že 54,4 percenta z celkového vytriedeného odpadu v tonách predstavujú kovy a obaly z kovov, podiel odpadu z papiera je 14,4 percenta, zo skla 11,2 percenta a z plastov 9,8 percenta.

Najčítanejšie