Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sezóna detských soplíkov sa začala
Zdielať na

Sezóna detských soplíkov sa začala

SLOVENSKO / Kašeľ alebo soplík poznajú dôverne všetci rodičia od jesene až do jari. Deti v kolektívoch si ich medzi sebou odovzdávajú a zdá sa, že to nemá konca. Možno vás zaujíma, či sa tomu dá nejako predísť a či je vôbec rozumné snažiť sa o prevenciu.

Učiteľky v materských školách by vedeli rozprávať. Od októbra do marca snáď niet týždňa, keď by boli v škôlke všetky deti. A aj medzi tými, čo tam sú, sa vždy nájde zopár, ktoré "soplíkujú" či pokašliavajú. Mamičky sú zúfalé, neustála PNka je nemožná a tak kolobeh odovzdávania si vírusov a baktérií pokračuje. Odborník však tvrdí, že to je úplne v poriadku.

Chorobnosť škôlkárov je prirodzená

Detská chorobnosť je prirodzená. Potvrdzuje to aj pediater, klinický imunológ a alergiológ, Doc. MUDr. Peter Čižnár: "Deti predškolského veku bývajú tri až štyrikrát častejšie choré, ako deti školského veku. Tiež jesenné a zimné obdobie je spojené s častejšou chorobnosťou, to majú na svedomí najmä vírusové infekcie, ktoré sa ľahšie šíria v tomto období."

Choroby ako podpora imunity

Človek sa nerodí s hotovou imunitou. Imunitný systém musí dozrieť a adaptovať sa na vonkajšie prostredie. Pre zdravé dieťa je dôležité prejsť jednotlivými fázami vývoja imunitného systému. "Chorobnosť má pre neho aj priaznivý dlhodobý účinok," dodáva MUDr. Čižnár. Najkritickejšie obdobie je počas prvých dvoch až troch rokov. V tomto ranom štádiu života sa neodporúča dávať dieťa do kolektívu, ak je to čo i len trochu možné. Potom je to už individuálne. Mnohé deti zvládajú kolektív veľmi dobre, no sú aj také, ktoré majú v kontakte s inými deťmi permanentné zdravotné problémy.

Bacilonosiči sú takmer všetci a neustále

Mamičky zvyknú zalamovať rukami, ak vidia v škôlke dieťa, ktorému tečú soplíky alebo pokašliava. Skutočnosť je však taká, že ak by sa vzali výtery z dutín ktorémukoľvek dieťaťu v škôlke, naoko úplne zdravému, u 80 percent by sa potvrdilo nosičstvo mikróbov. Odborník vyzýva na zachovanie chladnej hlavy: "Väčšinou to však nerobí problém, lebo nosičstvo nie je infekcia, teda nie je príčinou ťažkostí. Pravda je, že sú deti, ktoré sú vnímavejšie a tým to môže spôsobiť problémy." Je na posúdení lekára, či ja za tým nejaká alergická dispozícia alebo iná príčina, ktorá môže napomáhať opakujúcim sa infekciám. Príznaky totiž nemusia byť jasne rozoznateľné, niekedy môže ísť o kombináciu oboch.

Kedy do škôlky ísť a kedy nie?

Dilema mnohých rodičov je, kde je hranica, že dieťa už nie je spôsobilé ísť do kolektívu. Odborník tvrdí, že soplíky ešte nemusia nič znamenať. Akonáhle sa pridá kašeľ a nebodaj stúpne teplota, odpoveď je jednoznačná - ostať doma! Dieťa musí byť v domácej opatere až do doužívania predpísaných liekov. Po prekonaní vírusového ochorenia dýchacích ciest trvá regenerácia minimálne 3 - 4 dni, väčšinou dlhšie. Niekedy sú potrebné aj celé týždne, aby sa sliznica zregenerovala a kašeľ a hlieny zmizli. Toľko času má ale málokto, preto sú  opakované ochorenia pomerne časté.

Ako imunitu dieťaťa podporiť

"Otužovanie a dostatočná pohybová aktivita na čerstvom vzduchu denne aspoň hodinu sú veľmi dôležité," dáva recept na dobrú imunitu MUDr. Čižnár.  U starších detí môžete využiť aj podporné lieky a dôležité je vždy dôsledné doliečenie ochorenia.

Súvisiace články