Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Farár z Košíc beží za pápežom do Vatikánu, chce pomôcť
Zdielať na

Farár z Košíc beží za pápežom do Vatikánu, chce pomôcť

KOŠICE / Šesťdesiatročný farár z okolia Košíc sa rozhodol bežať do Vatikánu. Pritom to nie je žiaden profesionál. Rozhodol sa bežať naprieč Európou až do Vatikánu pred pápeža Františka. V piatok predpoludním vyštartoval z Košíc a jeho bežecký pokus má aj myšlienku pomoci.

Farár z dediny Hyľov nabral odvahu a rozhodol sa bežať do Vatikánu. "Teším sa, že existujú takí ľudia a robia osvetu svetu," povedal nevidiaci bežec Milan Križovenský. 

"Je to 1 550 kilometrov z Košíc do Vatikánu. Každý deň by som chcel odbehnúť viac ako 42 kilometrov," hovorí farár Peter Gombita. Každý deň teda odbehne jeden maratón.

Môže sa k nemu pridať ktokoľvek, pomôže mu každé povzbudenie. "Je to skôr v hlave ako v nohách. Ja si myslím, že on to zvládne," myslí si riaditeľ medzinárodného Maratónu mieru Branislav Koniar. 

Farár chce týmto behom pomôcť bezdomovcom, o ktorých sa roky stará a pomáha sa im postaviť na vlastné nohy. "Mám rád život, keď sa čosi deje. Nielen rozprávať, ale pretavovať to do praxe," vysvetľuje kňaz. "My mu ďakujeme. Neviem si predstaviť, ako by to vyzeralo, keby tu nebol," hovoria ľudia bez domova.

Finančná pomoc

Každý, kto chce rozvíjať jeho myšlienku pomoci, môže finančne prispieť. Práve behom prosí o takéto milodary. Naprieč Európou ho bude sprevádzať karavan a pes Sara, ktorého si prisvojil z útulku. 

Získal špeciálny súhlas slúžiť omše v karavane. "Stále myslím na tých, ktorí sú ťažko chorí, na vozíku, ktorým sa život pokazil," povedal Gombita. Cesta kňaza bude trvať dlho, na námestie do Vatikánu k svätému otcovi dobehne 10. novembra. 

Súvisiace články