Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sibírska rieka má farbu krvi, miestni hovoria o biblických ranách
Zdielať na

Sibírska rieka má farbu krvi, miestni hovoria o biblických ranách

Zdroj: Twitter - Юрий Мережко

SIBÍR / Rieka Daldykan na Sibíri sa sfarbila do červena. Ľudia si chodia zvláštny úkaz fotiť. Úrady medzitým riešia, čo sfarbenie vyvolalo. Na vine môže byť podľa nich prasknuté odpadové potrubie v neďalekej továrni na nikel. Podľa továrne však rieka vyzerá ako vždy.

Z pohľadu z výšky vyzerá rieka ako červená žila uprostred zelene. Rieka Daldykan neďaleko mesta Norilsk na severe Ruska zmenila v utorok podľa miestnych svoju prirodzenú farbu a poznačila sa do červenej. Ľudia začali postupne dávať zábery krvavej rieky na sociálne siete.

https://twitter.com/golub/status/773426785614716929

Ruské Ministerstvo prírodných zdrojov a životného prostredia potvrdilo, že rieka bola znečistená "neidentifikovateľnou chemikáliou". Možným dôvodom sfarbenia môže byť podľa neho únik chemikálií z neďalekej továrne na nikel, kde mohlo prasknúť odpadové potrubie.

Pokračovanie Purpurových riek

Spoločnosť Norilsk Nickel, ktorá továreň vlastní, však obvinenia popiera. Situáciu ale bude ďalej sledovať a medzitým obmedzí výrobu. Uviedla to ruská agentúra Ria Novosti. Tlačové oddelenie továrne však tiež uviedlo, že rieka podľa nich prirodzenú farbu. Norilsk Nickel je popredným svetovým producentom niklu a paládia na svete.
Rieka nie je napojená na zdroj pitnej vody, a tak incident bezprostredne neohrozuje zdravie miestnych obyvateľov, uviedol web CNN s odkazom na vedenie mesta Norilsk.
Miestni o sfarbenej rieke žartujú a na internete ironicky poznamenávajú, či sa náhodou v oblasti netočí pokračovanie filmu Purpurové rieky. Iní odkazujú na biblických Desať rán egyptských, kedy Boh premenil egyptskú vodu na krv.

Súvisiace články