Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Mimozemšťania nás určite napadnú?
Zdielať na

Mimozemšťania nás určite napadnú?

LONDÝN/BRATISLAVA / Ak existujú nejaké inteligentné formy života vo vesmíre, snaha spojiť sa s nimi by bolo pre nás veľmi riskantné - takéto varovanie ľudstvu posiela v súčasnosti najuznávanejší fyzik na svete Stephen Hawking. Podľa neho v takom prípade by ľudstvo skončilo podobne, ako pôvodné obyvateľstvo Ameriky po stretnutí s Krištofom Kolumbom. Teda nie príliš dobre...jemne povedané. Druhá vec je, že ľudstvo do tejto chvíle neobjavilo ani len primitívnu formu nejakého života...

Geniálny svetoznámy fyzik Stephen Hawking varuje ľudstvo pred pokusmi skontaktovať sa s inteligentnými formami mimozemského života. Podľa neho by to pre nás dopadlo katastrofálne.

“...spomína spôsob, akým bol Amerika kolonizovaná...že takýto spôsob by sa mohol zopakovať...“ hovorí prof. RNDr. Jozef Masarik, jadrový fyzik FMFI UK.

Hľadanie mimozemských civilizácií

Reagoval tak na americký projekt zameraný na hľadanie mimozemských civilizácií. Ten vlastne zachytáva rádiové signály z vesmíru. A keď sa taký signál objaví...

“Ako tam hovorí, netreba naň odpovedať...“ hovorí prof. RNDr. Jozef Masarik.

Keby taká situácia reálne nastala, ťažko povedať ako by to dopadlo.

“Záleží na tom, aká vyspelá civilizácia by to bola...možno by sme boli ako baktérie," hovoríJakub Kapuš, podpredseda SOSA.

Zatiaľ však aj tak nie je veľmi o čom, a to aj napriek zaujímavým objavom SETI.

Dôkazy nemáme

“Neutrónové hviezdy a iné typy, ale zatiaľ mimozemský signál nezachytili...“ hovorí Jakub Kapuš.

Ľudstvo nemá rukolapný dôkaz dokonca ani o najprimitívnejšej forme života.

“Priamy dôkaz nemáme zatiaľ," dodáva prof. RNDr. Jozef Masarik.

Zatiaľ sa výskum zameral smerom, kde je najvyššia pravdepodobnosť života a to je v rámci našej sústavy hlavne Mars a Jupiterov mesiac Európa.

Osobný pocit, nie vedecký názor

Objavenie inteligentného mimozemského života by bolo pre ľudstvo najväčším historickým objavom a mali by sme sa vzdať myšlienky, že sme tu vo vesmíre sami.

To by nás malo primäť k väčšej pokore, myslí si Hawking. Jeho slová však vraj je potrebné brať s istou rezervou, je to jeho osobný pocit, nie vedecký názor.

“Možno pozeral veľa filmov,“ dodáva prof. RNDr. Jozef Masarik.

Súvisiace články