Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Keplerov teleskop našiel záhadný signál. Mimozemšťania alebo kométy?
Zdielať na

Keplerov teleskop našiel záhadný signál. Mimozemšťania alebo kométy?

BRATISLAVA / Astronómovia spozorovali nezvyčajný svetelný signál a vypracovali odvážnu hypotézu - 1 500 svetelných rokov od našej svetelnej sústavy vraj existuje vyspelá mimozemská civilizácia. Americká organizácia pre výskum mimozemských civilizácii nasmerovala svoj teleskop správnym smerom a čaká na jasnejšie znamenie.

Keplerov teleskop sleduje hviezdu KIC 8462-852 už od roku 2009. "Asi 4 roky študovali svetlo a zistili, že tam bol taký zvláštny signál," prezrádza astrobiologička z Bristol Univesity Zuzana Musilová.

"Neštandardnejšia je v tom, že zvyčajne je to len niekoľko percent. Ten pokles v tomto prípade je až 20 percent," vysvetľuje Martin Vaňko z Astronomickho ústavu SAV.

Veľký pokles

Hovoríme o poklese svetelného signálu pri pozorovaní väčšiny hviezd v okamihu, keď popred ne práve prechádza niektorá z jej vlastných planét. "To znamená, že planéta obieha okolo materskej hviezdy a po prechode popred kotúč hviezdy, dochádza k poklesu jasnosti," hovorí Martin Vaňko.

V prípade hviezdy KIC 8462-852 je ten pokles príliš veľký. "Toto nemá signál obyčajnej planéty," hovorí Musilová. Zmena intenzity svetla tejto hviezdy spustila lavínu triezvych i celkom uletených hypotéz.

Skupina komét

Medzi tie triezvejšie patrí napríklad vysvetlenie, že ide o trosky po zrážke viacerých planét, alebo je to nejaký zvláštny prstenec. "Najlepšia teória je tá, že je tam skupina komét," povedala Musilová.

Ak trošku popustíme uzdu fantázii, môže to byť aj nejaká stavba mimozemskej civilizácie. Povedzme na zachytávanie energie, ktorú hviezda vyžaruje. "Aj spoločnosť SETI, ktorá vyslovene hľadá signály od mimozemšťanov v USA, namierila svoje teleskopy tým smerom," tvrdí Musilová.

Napriek takejto eufórii, väčšina vedcov zostáva skeptická. Faktom, o ktorý sa dá v tejto chvíli oprieť, je zatiaľ iba prudší pokles signálu. Čo sa za ním naozaj skrýva, zatiaľ zostáva záhadou.

O zvláštnom signále spracoval reportáž redaktor Anton Adamčík:

Zdielať na

Súvisiace články