Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pápež František vydal nové pravidlá: Zákaz rozptyľovania popola mŕtvych
Zdielať na

Pápež František vydal nové pravidlá: Zákaz rozptyľovania popola mŕtvych

Zdroj: SITA

VATIKÁN / Pozostalí katolíkov, ktorí boli po pohrebe spopolnení, nebudú smieť popol svojich zosnulých nechať rozptýliť, ani si urnu ponechať doma. Vyplýva to z nových cirkevných pravidiel, ktoré dnes zverejnil Vatikán.

"Nie je dovolené rozptyľovanie popola do vzduchu, na zemi a do vody či v akejkoľvek inej forme, či uchovanie popola v pamätných predmetoch, ako sú napríklad šperky," hovorí sa okrem iného v novom dokumente.

Pokiaľ budú tieto pravidlá porušené, má cirkev odmietnuť pozostalým cirkevný pohreb. Uchovanie popola doma bude povolené len vo veľmi výnimočných prípadoch.

"Mŕtvi nie sú majetkom rodiny, sú to deti Božie," zdôvodnil dnes nové pravidlá vatikánsky prefekt Gerhard Müller.

Dodal, že popol by mal byť uchovaný na posvätnom mieste, teda na cintoríne, či ak je to potrebné, v kostole alebo na inom mieste vyčlenenom cirkví pre tieto účely.

Kremácia až od roku 1963

Katolícka cirkev po dvetisíc rokov nepovoľovala iný pohreb, než do zeme, až v roku 1963 umožnila kremáciu. Aj v nových pravidlách sa ale uvádza, že pochovávanie do zeme je preferované.

V dokumente Ad Resurgendum cum Christo, ktorý pápež schválil tento rok v marci, sa tiež uvádza, že popol by nemal byť rozdelený, napríklad medzi rodinných príslušníkov. Vatikán sa však nechystá dávať dohromady ostatky svätých, ktoré sú roztrúsené po kostoloch v rôznych častiach sveta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy