Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Je to mrazivé, hovoria návštevníci unikátnej výstavy SNG
Zdielať na

Je to mrazivé, hovoria návštevníci unikátnej výstavy SNG

BRATISLAVA / Na jednej strane nádherné maľby slovenských umelcov, na druhej strane plagáty šíriace propagandu Slovenského štátu. Aj toto sa dá vidieť na unikátnej výstave v Slovenskej národnej galérii, ktorá sa volá Sen - Skutočnosť.

Minulosť sa prelieva do súčasnosti, je dôležité ju pochopiť a poučiť sa z nej - to si povedalo vedenie SNG a zorganizovalo jedinečnú výstavu, vďaka ktorej sa na chvíľu ocitneme v rokoch 1935 - 1945, v období Slovenského štátu.

"Máme tu 1 000 diel, umeleckých z múzeí a z archívov," vymenováva kurátorka Katarína Bajcurová. No nie len obrazy, sochy, a  kresby ale aj materiál, ktorý ukazuje dennú realitu a temnosť tohto obdobia. Súčasťou výstavy sú aj tieto propagandistické plagáty, ktoré pomáhali budovať Slovenský štát.

Keďže ide o citlivú tému, kurátorky mysleli aj na to, aby bola výstava aj správne pochopená. "Máme veľa vysvetľovacieho materiálu, sprievodných textov, katalóg, kde vysvetľujeme, o čom je tá výstava," dodáva kurátorka Bohunka Koklesová.

Medzi návštevníkmi bolo aj veľa mladých ľudí, na ktorých výstava zapôsobila. "Je to mrazivé, mám pocit, ako by sa opakovala história," hovoria Bratislavčania. 

Na výstave nechýbal ani prezident Anderj Kiska a minister kultury Marej Maďarič. "Nebáť sa položiť otázky, ako to bolo, je nesmierne dôležité. A najmä v dnešnom období. Som rád, že tu takúto výstavu máme a odporúčam všetkým, aby si ju prišli pozrieť," hovorí Kiska.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy