Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Policajný prezident dá preveriť postup vyšetrovateľky. Manželka moslima musí zniesť aj facky
Zdielať na

Policajný prezident dá preveriť postup vyšetrovateľky. Manželka moslima musí zniesť aj facky

BRATISLAVA / Slovenka a matka troch detí, ktorá sa vydala za muža zo Saudskej Arábie, podala na svojho manžela trestné oznámenie za týranie už trikrát. Slovenská polícia ho ale klasifikovala ako priestupok s odôvodnením, že islamské manželstvo a islamský zákon o rodine znevýhodňuje ženu rôznymi spôsobmi. V rozhodnutí vyšetrovateľky je tiež napísané, že muž môže potrestať ženu v prípade nezhôd fackami a ignorovaním. Televízia JOJ ukázala túto policajnú správu generálnemu prokurátorovi, ktorý ju posunul krajskej prokurátorke na prešetrenie. K neštandardnému postupu polície sa vyjadril aj policajný prezident.

Žena políciu kontaktovala po prvýkrát v roku 2010, s odstupom dvoch rokov opäť. Policajné uznesenie, ktoré má žena v rukách je zarážajúce, slovami generálneho prokurátora až obludné.

Islamské manželstvo a zákon o rodine znevýhodňuje  ženu rôznymi spôsobmi, muž môže ženu potrestať v prípade nezhôd fackami alebo ignorovaním.

Ďalej sa v ňom píše, že základným kameňom manželstva v islamskej spoločnosti je manželova zodpovednosť zarábať na živobytie a manželkina povinnosť poslušnosti,mimo iného aj plne rešpektovať manželovo právo určiť kedy, ako často, za akým účelom môže manželka opustiť dom a podobne, pričom manželka sa musí tomuto podriadiť bez akýchkoľvek námietok.

"Po prečítaní predmetného rozhodnutia vyšetrovateľky, môžem konštatovať, že z môjho pohľadu je nedostatočne odôvodnené," povedal prezident policajného zboru Tibor Gašpar.

Generálny prokurátor svojim podriadeným nariadil dôsledné preskúmanie celého spisu, policajný prezident preto ešte počká na záver výsledku šetrenia prokuratúry. "Určite dám aj preskúmať kontrolnú činnosť nadriadeného vo vzťahu k tejto vyšetrovateľke, pretože ak sa počas procesu vyšetrovania zistia chyby, môže to avizovať dozorovému prokurátorovi, aby prijal v zmysle zákona svoje opatrenia," dodáva Gašpar.

Generálny prokurátor ako aj policajný prezident pripúšťajú pochybenie. Za hrubé porušenie zákona považujú uznesenie aj dvaja nezávislí odborníci. "Určite dám preskúmať aj kontrolnú činnosť nadriadeného vo vzťahu k tejto vyšetrovateľke," povedal Gašpar.

"Skutok sa stal na našom území, nie je možné takýmto spôsobom postupovať a už vôbec nie odôvodňovať skutočnosti tým, že určité náboženstvo to pripúšťa," uviedla Lucia Kurilovská, rektorka akadémie policajného zboru v Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy