Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nový kalendár? Každý rok by sa začínal rovnakým dňom!
Zdielať na

Nový kalendár? Každý rok by sa začínal rovnakým dňom!

Vedci sa niekedy zaoberajú naozaj neuveriteľnými vecami. Američania nedávno prišli s nápadom, ako ušetriť miliardy dolárov vďaka permanentnému kalendáru. Znamená to, že každý rok by začínal rovnakým dňom v týždni. Ľudia by si takto mohli presne plánovať prácu aj prázdniny.

Hlavnou výhodou kalendára je to, že každý rok by rovnaký dátum pripadal na rovnaký deň v týždni. Napríklad Alexandry by mali meniny vždy v utorok 2. januára a Antónie plus Traja králi zas vždy šiesteho v sobotu. A takto by to zostalo natrvalo celé roky.

Každý šiesty rok by bol výnimkou

Výnimkou by bol iba každý šiesty rok. Vtedy by koncom decembra pribudol ešte jeden - tzv. bonusový týždeň  - navyše. Bežní obyvatelia sú takýmto permanentným kalendárom nadšení, hlavne bonusovým týždňom. V ankete odzneli aj takéto odpovede: "Bolo by to super", alebo "Nemali by sme problém, aký je deň", či "Týždeň voľna? No to by bolo fajn. Týždeň voľna by za to stál."

Vraj by to ušetrilo miliardy dolárov

Nadšení sú aj americkí vedci, ktorí tvrdia, že takouto zmenou kalendára by sa ušetrili miliardy dolárov. No naši slovenskí odborníci sa na vec pozerajú trochu inak. "Ťažko povedať, či by to malo nejaký ekonomický prínos," hovorí analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Peter Staněk z Ekonomického ústavu SAV: "Nie, nie je v tom žiadna logika... Mali riešiť a zamýšľať sa nad niečim, čo vytvára hlavné krízové javy a nie,  či kalendár má byť taký alebo onaký..."

Čo by bolo s ľudovými pranostikami...?

Prípadná zmena kalendára by okrem iného skomplikovala napríklad aj využitie ľudových pranostík. Podobná situácia nastala už v 16. storočí, keď sa menil juliánsky kalendár za gregoriánsky. Zuzana Profantová z Ústavu etnológie SAV: "Spôsobilo to taký mierny chaos, lebo ľudia stále verili tomu, že v tých určitých dňoch sa má robiť to a to..."

Napríklad Medard sa posunul plus-mínus desať dní a ľudia už nedokázali odhadnúť práce na poliach. Stanislav Pánis, analytik J&T Banky: "Sa to nejakým spôsobom neosvedčilo, ekonomické straty boli ešte väčšie."

fotokalendáre wanda

Súvisiace články