Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Máte doma námesačné dieťa? Zabezpečte okná i dvere
Zdielať na

Máte doma námesačné dieťa? Zabezpečte okná i dvere

Málokedy sa ráno zobudíme v takej istej polohe, v akej sme si večer líhali spať. Väčšina ľudí sa v noci prehadzuje, prípadne rozpráva zo sna. Námesační ľudia však svoju posteľ v noci aj opúšťajú! S otvorenými očami sa prechádzajú po byte, no na druhý deň si vôbec nič nepamätajú. Strach majú najmä rodičia, pretože námesačnosťou trpia najčastejšie deti.

Zobudiť alebo nezobudiť námesačného? Niektoré názory idú až do extrémov a hovoria o tom, že človeku, ktorého preberiete z námesačnosti, môžete spôsobiť šok, dezorientáciu a v najhoršom prípade aj infarkt. "Pre námesačných to môže byť stres, ale o tom, že im to môže spôsobiť infarkt, som sa nedočítala v žiadnej medicínskej literatúre," vraví lekárka pre deti a dorast MUDr. Monika Antošová.

Fámy o tom, čo robiť alebo nerobiť s námesačným vznikajú najmä preto, že ak takéhoto človeka preberiete, ostane prekvapený, a dezorientovaný z toho, že nevie, kde sa nachádza, čo od neho chcete a nerozumie ani tomu, prečo nie je v posteli. Hovorí Michal: "Zdalo sa mi, že stena je krivá, tak som vstal a začal som tú stenu podopierať a priateľka sa ma pýta, že čo robím. A ja, že veď tá stena je úplne krivá, musím ju narovnať. Ona, že nie nie je, poď si ľahnúť. A ja, že nemôžem, že to musím dokončiť. Ja normálne komunikujem s človekom, mám otvorené oči, ale absolútne o tom neviem."

Lekárka pre deti a dorast MUDr. Monika Antošová: "Mala som prípad, že 4-ročné dievčatko vypadlo z okna počas námesačnosti a malo trvalé následky s kĺbmi. Predovšetkým treba preventívne opatrenia zaviesť doma. Zabezpečiť proti otváraniu okná i dvere a sledovať to dieťa."

Dôležité je námesačného upokojiť, vypočuť si ho a uložiť späť do postele.

TV JOJ

Súvisiace články