Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stratili ste džob? Takto získate peniaze...
Zdielať na

Stratili ste džob? Takto získate peniaze...

Kríza vyhnala zo zahraničia mnoho Slovákov. Bez práce a opäť v rodičovskom dome sa museli postaviť na vlastné nohy. To však bez finančnej pomoci pre nezamestnaných nejde. S jej vybavovaním sú však práve pre ľudí, ktorí pracovali za hranicami, problémy.

Nie je jedno či v zahraničí pracujete trvalo, alebo len za prácou dochádzate zo Slovenska. Ak ste len cezhraničný zamestnanec - teda iba dochádzate za prácou do niektorého z okolitých štátov - v tom prípade si o podporu v prípade straty džobu žiadate na Slovensku. Ak ale pracujete v zahraničí, no na Slovensku máte stále svoje centrum záujmov, teda aj trvalý pobyt, je to o niečo zložitejšie.

"V tom prípade bude pobočka Sociálnej poisťovne pri posúdení nároku skúmať nie len dĺžku s stabilitu pracovných aktivít  na Slovensku, ale i v tom inom štáte ale i ďalšie veci, ktoré preukážu, že máte centrum záujmov na Slovensku," vysvetľuje hovorkyňa Sociálnej poisťovne Jana Ďuriačová. Dôležitý je tak napríklad počet návratov na Slovensko, trávenie dovolenky či to, kde sa zdržiava rodina. 

Dôležitý papier

Ale ak si bydlisko neponecháte na Slovensku, tak v tom prípade si dávku v nezamestnanosti musíte žiadať od štátu, kde ste naposledy pracovali. Keď plánujete pracovať v zahraničí dlhšie, pre istotu si vyžiadajte od pobočky poisťovne formulár, ktorým potvrdí, ako dlho ste si poistenie v nezamestnanosti platili. Tento čas sa vám totiž potom zaráta spolu s dĺžkou práce v tom ktorom štáte.

sita/ilustračné

Súvisiace články