Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kam za prácou? No predsa do Čiech...
Zdielať na

Kam za prácou? No predsa do Čiech...

Podľa posledných čísel sa nezamestnanosť na Slovensku pohybuje okolo 13 percent. Zohnať prácu je pre veľa ľudí problém. Preto často vyrážajú hľadať šťastie za hranice. Jednou z najobľúbenejších krajín, kam sa Slováci za prácou sťahujú je susedné Česko.

Zatiaľ čo v júli pracovalo v Česku legálne 103 882 Slovákov, v auguste to už bolo o 1000 ľudí viac. Dôvod, prečo sa sťahujú Slováci za prácou do Čiech, je jednoduchý.

Nemusia riešiť jazykovú bariéru a sú k nam bližšie aj mentálne. "Prvoradým dôvodom je hlavne geografická a kultúrna blízkosť. Netreba zabúdať ani na to, že tu existuje určitá tradícia cestovania za prácou k našim západným susedom," hovorí sociologička Sylvia Porubänová.

Najväčší problém nájsť si prácu v rámci Slovenska majú prevažne ľudia s nižším vzdelaním. Z východnej časti republiky cestujú ľudia za prácou do Bratislavy, ale aj do Čiech. "Nezdržujú ich tu ani administratívne ťahanice, cestujú sem často aj študenti," priznáva ďalej Porubänová.

Slováci cestujú za prácou aj do Rakúska, kde si napríklad ako časníci zarobia niekoľkonásobne viac. Musia však ovládať cudzí jazyk a skôr dochádzajú, ako by sa do krajiny aj sťahovali.

isifa

Súvisiace články