Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Gorila Ndakasi zomrela: Jej selfie so strážcom obletela svet
Zdielať na

Gorila Ndakasi zomrela: Jej selfie so strážcom obletela svet

Archívne video

KONGO/VIRUNGA NATIONAL PARK / Gorila Ndakasi, jedna z najslávnejších goríl 21. storočia, bola viac ako desať rokov v starostlivosti centra Senkwekwe národného parku Virunga. Ndakasi sa stala celosvetovou hviezdou vďaka fotografii, na ktorej pózuje spoločne s ďalšou gorilou a strážcom prírodného parku Mathieu Shamavuou.

Ako uviedol denník Daily Mail, Ndakasi zachránil ešte ako dvojmesačné mláďa Andre Bauma, keď nebohú samicu našiel trúchliť pri svojej matke, ktorú zastrelili pytliaci. "Bolo mi cťou starať sa o také milujúce stvorenie, najmä s vedomím traumy, ktorú Ndakasi utrpela vo veľmi mladom veku. Jej veselá povaha a inteligencia mi pomohla pochopiť spojenie medzi ľuďmi a ľudoopmi a dôvod,  prečo by sme mali urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme ich ochránili. Miloval som ju ako svoje dieťa, bude nám všetkým veľmi chýbať," povedal strážca Bauma v rozhovore o svojej milovanej gorile.

Veľkú rolu v živote gorily ale zohral aj strážca Shamavuou. Práve on stojí za ikonickou selfie, vďaka ktorej bola Ndakasi tak slávna. Keď si všimol, že opice po jeho boku napodobujú jeho pohyby, neváhal a vyfotil sa s nimi. Fotku zazdieľal na sociálnej sieti a tá sa stala hitom. "Život Ndakasi bol dobre zdokumentovaný a jej veselá osobnosť bola predstavená v niekoľkých šou a filmoch, vrátane dokumentu Virunga, kde ju napríklad možno vidieť smiať sa počas toho, ako ju šteklí správca," dodal Virunga park na svojom webe.

Národný park Virunga na svojom Facebooku uverejnil fotku, na ktorej štrnásťročná gorila naposledy vydýchla v náručí Andreho Baumy. „Zomrela na dlhodobú chorobu, pri ktorej sa jej stav rýchlo zhoršoval,“ uviedla v prehlásení správa parku. Virunga je domovom asi tretiny ohrozených horských goríl na svete. Zároveň je jediným zariadením na svete, ktoré sa stará o druh gorily, akým bola aj Ndakasi. Ndakasi sa narodila v dobe, kedy bola globálna populácia horských goríl krehká a kriticky ohrozená. Situácia sa ale zlepšuje a populácia týchto zvierat od tej doby vzrástla o 47 %. 

Súvisiace články