Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Protest pred Ministerstvom spravodlivosti. Problémom je nová Súdna mapa
Zdielať na

Protest pred Ministerstvom spravodlivosti. Problémom je nová Súdna mapa

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zamestnanci justície dnes (7.10.) od 11:00 protestujú pred budovou Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky. Dávajú tak najavo svoju nespokojnosť s konaním ministerstva pri posudzovaní ich pripomienok k pripravovanej Súdnej mape.

V tlačovej správe to oznámil Odborový zväz zamestnancov justície. Na tento čas je v danej budove naplánované rozporové konanie k pripomienkam, ktoré organizácia pred nedávnom vzniesla voči novej Súdnej mape pripravovanej Ministerstvom spravodlivosti. 

Podľa zväzu "neboli zohľadnené sociálne aspekty a požiadavky zamestnancov justície, ktorých pracovného a súkromného života sa usporiadanie súdov citeľne dotkne". Zamestnanci justície sa tak protestom chystajú "vyjadriť svoj nesúhlas s postupom Ministerstva spravodlivosti SR vo vzťahu k vyhodnoteniu pripomienok predložených Odborovým zväzom justície k novej Súdnej mape.Cítia, že termín rozporového konania bol stanovený príliš rýchlo, keďže k tomu došlo iba 59 hodín od ukončenia toho pripomienkového.

Na samotnom proteste sa objavili frustrovaní ľudia všetkých právnických profesií, ktorí sa boja masového prepúšťania či dlhej cesty do práce. Najväčším dôvodom nespokojnosti sú však chýbajúce informácie, keďže s nimi ministerstvo vôbec nekomunikuje. "Od 23. septembra sme v štrajkovej pohotovosti, takže uvidíme, ako sa situácia vyvinie," vyhlásila podpredsedníčka odborového zväzu, Viera Habová.

Ministerka spravodlivosti je v týchto dňoch na rokovaní v Luxembursku, a tak musí problém riešiť na diaľku. "Je tu doložka, ktorá hovorí o tom, že ak dôjde k reforme, na daných súdoch budú platy zvýšené. Pre zamestnancov, ktorým sa tým zvýšia nároky na cestovanie, je tu na prvý rok mesačný príplatok 100€," povedala Mária Kolíková.

Odborárom to však nestačí, hlavne ak ide o príplatky na cestovanie. "Malo by to byť aspoň na päť rokov, to mi príde reálne. Ďalšie rozporové konania budú určite ostrejšie, keďže sa budú týkať obvodových súdov a rušenia niektorých z nich," vyjadrila sa Ingrid Vrkočová, ich predsedníčka.

Nová Súdna mapa predstavuje najväčšiu reformu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej a zároveň ide o nenahraditeľnú zložku programu vlády Igora Matoviča. Slovensko sa vráti k systému, v ktorom fungovalo do roku 1996, sudcovia budú znova špecializovaní v jednotlivých odboroch. Počet okresných súdov sa zmení z 54 na 30, pričom krajské súdy ostanú iba tri (Prešov, Banská Bystrica, Trnava). Rezort spravodlivosti si od tejto reformy sľubuje mimo iného väčšiu efektivitu, transparentnosť či kvalitu rozhodnutí justičných orgánov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy