Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Voľba šéfa polície opäť po novom: Bude výber výhradne v rukách ministra vnútra?
Zdielať na

Voľba šéfa polície opäť po novom: Bude výber výhradne v rukách ministra vnútra?

BRATISLAVA / Policajný prezident sa bude opäť vyberať, ale aj odvolávať po novom. V parlamentnej pošte je totiž návrh zákona, ktorý dá túto právomoc opäť výhradne do rúk ministra vnútra. Nepôjde však o žiadnu novinku. Takýmto spôsobom na Slovensku vyberali policajného prezidenta aj v nedávnej minulosti. Čo však opozícii, dnešnej koalícii vtedy prekážalo.

"Je teraz návrh taký, aby policajného prezidenta a riaditeľa UIS si vybral priamo minister vnútra," hovorí minister vnútra  Roman Mikulec. S takýmto riešením momentálne, v prebiehajúcej vojne v bezpečnostných zložkách štátu, prichádza koalícia na čele s ministrom Mikulcom, v ktorého rezorte sa táto situácia deje. Vyvrcholila obvinením inšpektorov policajnej inšpekcie na jednej strane, či zatýkaním a následným oslobodzovaním elitných policajtov na strane druhej.

S obvinením skončil aj Mikulcov policajný prezident Kovařík, pôvodne ustanovený do funkcie po výbere v poslaneckom pléne. Koalícia aj v svetle týchto udalostí zmenila na voľbu policajného šéfa názor. "Ten finálny výber bude na ministrovi," hovorí Mikulec. 

Návrh je už v parlamente

Návrh je už v parlamente. Podala ho skupina koaličných poslancov "Je nutné a potrebné, aby minister vnútra mal aj posilnené personálne možnosti v prípade zlyhávania vedúcich funkcionárov," hovorí poslanec Juraj Krúpa (OĽaNO). 

Koalícia hovorí o prispôsobovaní sa situácii, dnešná opozícia to nazýva schizofréniou

Bola to predovšetkým opozícia v minulom volebnom období, ktorá volala po odpolitizovaní polície práve tým, že výber policajného šéfa zrealizujú poslanci a ministrovi vnútra ponúknu na výber z tých, ktorí prejdú ich odporúčaním. "Keď sa to nakoniec tak spravilo, ako si to terajšia vládna koalícia želala, a teraz po odchode Kovaříka, by to mala nejakým spôsobom využiť a použiť. A v tom je tá schizofrénia," tvrdí poslanec Peter Pellegrini (HLAS-SD). 

Tak dochádza k paradoxnej zhode, ktorú by v minulosti, a možno aj v súčasnosti nedokázal zrejme predpokladať nikto. "Policajný prezident alebo prezidentka, je top vrcholový manažér, ak by zaňho mal niesť zodpovednosť minister, mal by si ho aj vybrať," tvrdí poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí). "Má si vybrať svojich najbližších spolupracovníkov," hovorí poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina). 


"Ja som za. Minister má mať právo vybrať si podriadených. Akurát mi príde smiešne, že to dnes navrhujú ľudia, ktorí našu vládu a tú moju dotlačili k týmto zmenám," hovorí Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy