Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nový rok, nové predsavzatia: rýchle cviky na chudnutie aj na doma
Zdielať na

Nový rok, nové predsavzatia: rýchle cviky na chudnutie aj na doma

BRATISLAVA / Koncoročné sviatky sa podpísali na nejednom z nás. Veľa dobrôt a málo pohybu sa zvyčajne rovná prírastok telesnej hmotnosti. Preto je najvyšší čas rozhýbať sa.

Po sviatkoch a hlavne tých vianočných ľudia chcú schudnúť, z koláčikov, kapustnice alebo iných dobrôt, ktoré si počas Vianoc dopriali. Pandemická situácia zatvorila fitnesscentrá, ktoré v tomto čase na začiatku roka bývajú preplnené. Zatvorené posilňovne ani fitness centrá nemôžu byť ale výhovorkou prečo sa nezačať hýbať. Trénerka Kristína Eiselová ukázala Jánovi Mečiarovi cviky, ktoré môžete cvičiť aj doma. Potrebujete podložku, nejaké závažie, pokojne aj len plné litrové fľaše a motiváciu cvičiť. 

Základom chudnutia, ako už je všetkým známe, je aj zmena stravy. "Obmedziť sladké nápoje, koláčiky, čokoládky, sušené ovocie a jednoduché cukry," vymenovala Kristína Eiselová ako základné nové návyky, ktoré by si mali ľudia najmä po sviatkoch osvojiť. Čo, naopak, pridať do jedálnička? "Nechala by som síce prílohy minimálne na obed, ale večer by som odporučila iba tú zeleninu s mäsom, vajíčka, šunku a rôzne syry. Pri syroch pozor na vysokú hodnotu tukov," odporúča trénerka. 

Základom je rozcvička 

Pred každým tréningom je dôležitá príprava. Okrem pomôcok aj rozcvičenie.

Rozcvička 4 kolá po 30 sekúnd: angličáky, drepy s výskokom, climbing (horolezec), jumping jack 

Posilňovací tréning : 

  • drep (3 séria po 15 opakovaní)- mierny postoj rozkročný, špičky smerujú von a kopírujeme pohyb ku špičkám, dávame si pozor na podsadenie panvy, takže nepučíme zadok ani von ani pod seba, chrbát je vystretý. Komu by bolo málo, môže použiť činky, kettleball alebo gumu. 
  • výpady vpred (3x 10 opakovaní každá noha) - dávame si pozor na predné koleno,, nemalo by prechádzať cez špičku Zadné koleno je v 90-stupňovom uhle. nohy striedame
  • brucho (3x 10 opakovaní každá noha) - dáme sa do vzporu a ťaháme na striedačku nohu k lakťom, stred tela je spevnený 
  • brucho  - ľahneme si na chrbát, nohy dáme hore do pravého uhla, nohy vystierame ale nepokladáme na zem. Tento cvik je ideálny aj pre ženy po pôrode. 
  • brucho na šikmé brušné svalstvo - sedíme, nohy dáme hore, zoberieme si činku a rotujeme zo strany na strany. Cvik nie je ideálny pre ženy po pôrode
  • biceps - na tento cvik je ideálny expander, ak nie tak stačia aj činky alebo fľaše s vodou. Ak máte expander postavíta sa na neho, chytíte ho podhmatom a priťahujeme k sebe ruky pokrčené v lakťoch. Hore výdych, dole nádych. Podsadíme panvu a brucho máme stiahnuté 
  • triceps - chytíme si expander v robine ramien s vystretými rukami. a dávme ich od seba do vystretia rúk

Súvisiace články