Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
VIDEO: Zemetrasenie v Egejskom mori zvrhlo budovy v známom letovisku
Zdielať na

VIDEO: Zemetrasenie v Egejskom mori zvrhlo budovy v známom letovisku

TURECKO/GRÉCKO / Silné zemetrasenie v Egejskom mori, ktoré zasiahlo Grécko a Turecko, kde vyvolalo cunami a rúcalo budovy, si vyžiadalo najmenej 27 mŕtvych a viac ako 800 zranených.

Záchranné tímy v sobotu prehľadali betónové bloky a suť po tom, čo najmenej 27 ľudí zahynulo a stovky boli zranené, keď silné zemetrasenie v Egejskom mori zvrhlo budovy v tureckom meste İzmir a vytvorilo morské vlny na najmenej dvoch gréckych ostrovoch. Turecký úrad pre katastrofy a núdzové situácie (Afad) uviedol, že v piatok zemetrasenie, ktoré malo silu asi 7,0 stupňa, zasiahlo o 22.11 h miestneho času (11.51 h SEČ) a cez noc bolo zaznamenaných 407 následných otrasov. 

Asi 800 osôb bolo údajne zranených. Na začiatku soboty diváci jasali, keď záchranári zdvihli tínedžera Inci Okana z trosiek zdevastovaného osem poschodového bytového domu. Priatelia a príbuzní čakali pred budovou na správy o blízkych, ktorí sú stále uväznení vo vnútri, vrátane zamestnancov zubnej ordinácie, ktorá sa nachádzala na prízemí.  Podľa informácii TheGuardian dve ďalšie ženy vo veku 53 a 35 rokov boli zachránené z inej zrútenej dvojposchodovej budovy. Afad uviedol, že v Izmire bolo zabitých najmenej 25 ľudí, vrátane staršej ženy, ktorá sa utopila.

​Po náraze zrúteného múru boli na gréckom ostrove Samos zabití dvaja tínedžeri. Najmenej 19 ľudí bolo zranených, z toho dvaja, vrátane 14-ročného, ​​boli letecky prepravení do Atén a sedem hospitalizovaných na ostrove, informovali zdravotnícke úrady. Sámos, ktorý je domovom 45 000 ľudí, z toho asi 7 000 utečencov, pozostáva väčšinou z nízko podlažných budov. Očakáva sa, že počet obetí stúpne, pričom starosta İzmiru pre Türk povedal, že v meste sa zrútilo najmenej 20 budov. İzmir, tretie najväčšie turecké mesto, je domovom 4,5 milióna ľudí a slúži ako vstupná brána do niekoľkých prázdninových letovísk.

Súvisiace články