Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Twitter rozširuje opatrenia proti dezinformáciám o voľbách v USA
Zdielať na

Twitter rozširuje opatrenia proti dezinformáciám o voľbách v USA

Twitter zakročil aj proti Trumpovi:

USA / Sociálna sieť Twitter v snahe spomaliť dezinformácie spojených s americkými voľbami upravuje fungovanie niektorých svojich základných prvkov. Od Twitteru je to už niekoľká sada opatrení, ktorá súvisí s voľbami v USA.

Sociálna sieť dočasne zavedie viac opatrení do procesu zdieľania príspevkov, klasické "retweetovanie" potom úplne zablokuje u zavádzajúcich výrokov, ktoré pochádzajú od amerických politikov. 

Už v septembri sociálna sieť oznámila zámer označovať alebo mazať nepravdivé a zavádzajúce informácie o pravidlách volieb, volebných podvodoch alebo výsledkoch. Stratégia označovania špeciálnym štítkom s výkričníkom sa už dlhšiu dobu týka najmä dezinformácií o koronavíruse alebo upravených videí. "Počnúc budúcim týždňom, keď sa ľudia rozhodnú retweetovať jeden z týchto tweetov opatrených varovaním, pred zavádzajúcou informáciou, zobrazí sa im výzva, ktorá ich nasmeruje k dôveryhodným informáciám o danej téme, než ho budú môcť propagovať," uvádzajú na firemnom blogu manažéri  Twitteru Vijaya Gaddeová a Kayvon Beykpour.

Ak by takýto zásah prišiel po víkende znova, nebudú môcť užívatelia daný tweet klasickým spôsobom zdieľať, ani komentovať alebo lajkovať. Zdieľanie bude možné iba s pridaním vlastného komentára a označené tweety budú vyradené zo systému na odporúčanie obsahu užívateľom. Tieto obmedzenia sa netýkajú len Trumpa ale všetkých amerických politikov alebo volebných kampaní, ďalej účtov vytvorených v USA, ktoré majú viac ako 100 000 sledujúcich, ale aj iných kanálov, ak ich závadný obsah získa dostatočnú popularitu. "Očakávame, že toto ďalej zníži viditeľnosť zavádzajúcich informácií a podnieti ľudí, aby si rozmysleli, či chcú takéto tweety šíriť," vysvetľujú autori zmien. 

Twitter plánuje aj ďalšie opatrenia, ktoré majú platiť od 20. októbra a dotknú sa zdieľania príspevkov všeobecne, doporučovaného algoritmu a záložiek s navrhovanými trendmi. Pri každom použití funkcie retweet, najmenej do konca prvého novembrového týždňa, bude Twitter užívateľom z celého sveta navrhovať, aby miesto zdieľania pridali k danému príspevku vlastnú myšlienku. Tiež dočasne prestane užívateľom, na základe zmapovaných záujmov, podsúvať obsah z účtov, ktoré nesledujú. "Twitter má kľúčovú úlohu v snahe ochrániť integritu volebného diskurzu a vyzývame kandidátov, kampane, spravodajské kanály a voličov, aby Twitter používali s úctou a aby si uvedomili našu kolektívnu zodpovednosť zaručiť v novembri elektorátu bezpečný a legitímne demokratický proces," napísali Gaddeová a Beykpour.

Spravodajský web Axios označuje ohlásené kroky za doteraz najagresívnejšiu sadu opatrení Twitteru v súvislosti s volebnými dezinformáciami. Denník The New York Times (NYT) si všíma, že opatrenia si s najväčšou pravdepodobnosťou na vlastnej koži vyskúša aj prezident Trump, a to aj v prípade, že sa vyvaruje zdieľanie dezinformácií o pandémii alebo voľbách. " Od tej doby, čo sa v pondelok vrátil do Bieleho domu po pobyte v nemocnici kvôli koronavírusu, je Trump na twitterovom smršti. Napríklad v utorok večer tweetoval alebo zdieľal príspevok z iného účtu asi 40-krát," napísal NYT.

Súvisiace články