Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Gemerom sa prehnala silná veterná smršť, ľudia ju opisujú ako tornádo
Zdielať na

Gemerom sa prehnala silná veterná smršť, ľudia ju opisujú ako tornádo

GEMERSKÁ VES / Časťou obce Gemerská Ves nazývanou Šankovce sa v pondelok podvečer prehnala silná veterná smršť. Ľudia ju opisujú ako tornádo, ktoré netrvalo ani päť minút.

Vietor však za ten krátky čas strhol strešnú krytinu zo striech až deviatich stavieb. Ľudia sú zúfalí. Väčšina z nich totiž nemá domy poistené a škody sú obrovské. Škridle, plechy či konáre stromov lietali podľa obyvateľov vzduchom aj desiatky metrov. Našťastie sa nikomu nič nestalo. "Odrazu plechy, rinčanie, oplotenie, šindle, všetko. Ja som myslela, že umriem, tak sme sa triasli," opísala veternú smršť miestna obyvateľka. 

"Z tých obrázkov, ktoré som mala možnosť vidieť, sa nedá jednoznačne povedať, či to bolo alebo nebolo tornádo, aj keď pred dvoma rokmi sme práve 4. októbra zaznamenali výskyt tornáda v Lekárovciach na našom území," vysvetlila meteorologička Miriam Jarošová. 

Spúšť, ktorú v Revúckom okrese zanechalo tornádo sa snažia ľudia svojpomocne upratať a provizórne si opravujú aj poškodené strechy. Veria však, že im pomôže aj štát.  Mnohí z nich nemali svoje domy poistené, ide väčšinou o dôchodcov a sociálne slabšie rodiny.

Nedávno sa podobná smršť prehnala aj Poľskom: 

Súvisiace články