Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šanghajský rebríček najlepších vysokých škôl: Takto skončila Univerzita Komenského
Zdielať na

Šanghajský rebríček najlepších vysokých škôl: Takto skončila Univerzita Komenského

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Aj tento rok sa hodnotila kvalita vysokých škôl po celom svete. V Šanghajskom rebríčku najlepších vysokých škôl sa umiestnila ako jediná slovenská univerzita - Univerzita Komenského. Miesto v rebríčku obsadili aj české univerzity.

V prestížnom rebríčku najlepších vysokých škôl na svete sa v popredí opätovne umiestnili tie americké - Harvard a Stanford. V top 10 svoje miesto obsadili aj dve britské - Cambridge a Oxford. 

Jedinou univerzitou zo Slovenska, ktorá sa dostala do rebríčka je Univerzita Komenského v Bratislave. A to na  601. – 700. zdieľanom mieste. 

Lepšie ako naša slovenská univerzita sa umiestnila česká Karlova Univerzita v Prahe na 201. - 300. zdieľanej priečke. Brnenská Masarykova univerzita skončila na 601. - 700 priečke. Česko má v prvej tisícke sedem škôl.

Šanghajský rebríček patrí medzi najsledovanejšie medzinárodné hodnotenia vysokých škôl. Celý zoznam najlepších skôl si pozrite TU. 

Rebríček hodnotenia sa sústreďuje najmä na vedeckú a výskumnú úroveň inštitúcií, na hodnotenie svetových univerzít využíva šesť ukazateľov, vrátane počtu článkov publikovaných v časopisoch Nature a Science. Sleduje aj počet najcitovanejších vedcov v databáze Highly Cited Researchers či počet držiteľov Nobelovej ceny spätých s danou inštitúciou.

Súvisiace články