Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za bývalého režimu nebolo dovolenkovanie v zahraničí samozrejmosťou. Takto sa cestovalo za čias ŠtB
Zdielať na

Za bývalého režimu nebolo dovolenkovanie v zahraničí samozrejmosťou. Takto sa cestovalo za čias ŠtB

BRATISLAVA / Dnes už iba málokto z mladej generácie tuší, čo bol "devízový prísľub" alebo "výjazdná doložka". Bývalý režim si tieto dokumenty vyžadoval od každého, kto chcel vycestovať do zahraničia. Išlo o agendu, ktorá patrila do sféry záujmu všemocnej ŠtB.

V období komunistickej totality nebolo cestovanie do zahraničia samozrejmosťou. "Možnosť občana vycestovať štát považoval za svoje politické rozhodnutie," vysvetlil Daniel Halčín zo sekcie dokumentácie ÚPN. 

ÚPN spracoval archívne fondy po bývalých útvaroch pasov a víz. Tieto útvary boli akousi predĺženou rukou odboru pre boj proti vnútornému aj vonkajšiemu nepriateľovi. "Útvary pasov a víz v skutočnosti plnili úlohy aj na bezpečnostnom úseku – preverovanie žiadateľa, či táto osoba nemá v úmysle emigráciu," priblížil Daniel Halčín. 

Hoci Československo v roku 1976 podpísalo medzinárodný pakt o ľudských a občianskych právach, po celý čas túto zmluvu porušovalo. V jednom zo spisom sa našiel záznam o tom, ako "pasováci" odmietli vydať povolenie na vycestovanie synovi známemu disidenta.

"9-ročný Peter, syn Jána Čarnogurského, mal vážne ochorenie a jeho liečba si vyžadovala pobyt pri mori. No odmietli mu vydať cestovnú doložku s tým, že táto cesta nie je v súlade so štátnymi záujmami. A zároveň mu odobrali pas aj jeho dvom súrodencom," uviedol Daniel Halčín. 

Podľa ÚPN útvary pasov a víz dávali tipy na tajných spolupracovníkov a organizovali aj účelové pohovory. Zdokumentovaný je prípad britskej občianky, ktorá pôsobila ako lektorka na univerzite v Prešove.

"Jacquelline Carlly si pozvali na účelový pohovor a zatiaľ čo prebiehal tento pohovor, príslušníci ŠtB vnikli do jej izby a vyhotovili 65 fotokópií z jej osobnej korešpondencie a z literatúry, ktorú našli na jej izbe," upresnil Daniel Halčín. 

ÚPN už zverejnilo databázu s organizačnou štruktúrou útvarov aj s menami stoviek príslušníkov. "Na Slovensku vyrovnávanie sa s minulosťou neprebehlo, tak to robíme aspoň touto symbolickou formou," dodal Michal Miklovič zo sekcie dokumentácie ÚPN. 

Ak sa chystáte do Chorvátska, vyplňte formulár. Uľahčí vám prechod hranicami: 

Súvisiace články