Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kauza Dobytkár: Špecializovaný trestný súd rozhodol, Norbert Bödör ostáva na slobode
Zdielať na

Kauza Dobytkár: Špecializovaný trestný súd rozhodol, Norbert Bödör ostáva na slobode

BANSKÁ BYSTRICA / Norbert Bödör zostáva na slobode. Po viac ako 10-tich hodinách ho sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu do väzby nezobral. Nitriansky podnikateľ tak v nedeľu večer odišiel zo súdu v sprievode svojich obhajcov. Obvinenie v kauze Dobytkár nijako nekomentoval.

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici po viac ako desiatich hodinách rozhodol, nitriansky podnikateľ Norbert Bödör ostáva na slobode. Informáciu potvrdil pre TV JOJ prokurátor. Ten podal proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd. Petra Kubu vzali pre obavy z ovplyvňovania svedkov do väzby. "Sudca vyhovel návrhu o vzatí do väzby z dôvodu preventívnej a kolúznej väzby," povedal prokurátor ÚŠP.

Právny zástupca Norberta Bödöra sa o prepustení vyjadril, že v prípade zahrala dôkazná núdza. "Sudca neakceptoval návrh prokurátora a pustil klienta zo zadržania, dá sa to aj tak povedať, že bola dôkazná núdza k osobe Bödöra," uviedol Bödörov obhajca Adrián Kucek. "Sudca prepustil Norberta Bödöra na slobodu, nakoľko nebola preukázaná dôvodnosť trestného stíhania legalizácie príjmu z trestnej činnosti," vyjadrila sa hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Oboch obvinených priviezli krátko pred 10-tou hodinou. V sprievode policajných áut so zapnutými majákmi, sa ich príchod na súd nedal prehliadnuť. Pred budovou súdu dokonca stáli aj príslušníci Pohotovostnej motorizovanej jednotky, cez ktorých sa nedalo dostať bližšie. Norbert Bödör a Peter Kuba s putami na rukách a bez akejkoľvek reakcie na otázky, vošli dovnútra v sprievode ozbrojenej eskorty.

Nitriansky podnikateľ a šéf reklamnej agentúry čelia obvineniu v súvislosti s korupciou na Pôdohospodárskej platobnej agentúre. U Norberta Bödöra mali končiť úplatky z vybavených agrodotácií cez pôdohospodársku platobnú agentúru. "Ide o korupciu za 10 miliónov eur," uviedol Michal Slivka, hovorca prezídia PZ.

NAKA zadržala Bödöra v piatok

Bödöra zadržali policajti ešte v piatok večer, narýchlo sa vrátil z Chorvátska kde dovolenkoval. Z cely sa už nedostal, prokurátor žiada pre oboch mužov väzbu. "Obvinení sú z legalizácie z príjmu z trestnej činnosti," vyjadrila sa hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Akcia dobytkár, ktorú policajti rozbehli ešte v marci sa týka korupcie na najvyšších miestach PPA. Agentúra pritom ročne rozdelí medzi farmárov trištvrte miliardy eur. Vo väzbe už pre to skončilo viacero ľudí, vrátane bývalého šéfa PPA Juraja Kožucha, či finančník Martin Kvietik.

Obaja sa podľa obvinení mali obohatiť o milión eur. Pýtali 14 percentnú províziu zo schválených dotácií od farmárov. Ďalšími, ktorí skončili vo väzbe je bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika a exšéf rezortnej sekcie na ministerstve pôdohospodárstva Marek Kodada.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy