Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Legendárna zubačka z Tatier dočasne končí. Staré zuby musí vymeniť za nové
Zdielať na

Legendárna zubačka z Tatier dočasne končí. Staré zuby musí vymeniť za nové

VYSOKÉ TATRY / Už iba pár dní sa môžu turisti v Tatrách odviezť na Štrbské Pleso v historickej zubačke. Od pondelka ju na dlhé mesiace nahradia klasické autobusy. Zubačku totiž čaká zákrok ako u stomatológa. Staré zuby musia ísť preč a nahradia ich úplne nové.

Jedna z posledných jázd legendárnej zubačky, sa stane od pondelka  históriou. Nebyť majstrovstiev sveta v klasickom lyžovaní v roku 1970 možno by zubačka ani nebola. A teraz ide opät prepisovať históriu."Toto je taký dôležitý miľník v histórií tejto trate, kedy po viac ako 50 rokoch sa uskutoční veľká generálna oprava," povedal veterán z klubu železníc Poprad, Ján Sabaka.

Rekonštrukcia musí prebehnúť počas letných mesiacov, sotva by sa to dalo, keď nasneží. Pracovať sa bude hlavne v exteriéri. Malo sa začať už skôr, ale koronakríza všetko spomalila. "Sme si vedomí, že toto obmedzenie spôsobí v tejto letnej a nadchádzajúcej zimnej sezóne návštevníkom Tatier komplikácie," uviedol hovorca železníc Tomáš Kováč. 

"Chodime sem už 40 rokov, poslužila nám dobre ale je čas s tym už niečo urobiť," opísala turistka z Topoľčian Ľudmila. Trasa zo Štrby na Štrsbké pleso je dlhá takmer 5 kilometrov. Prekonáva mimoriadne stúpanie 150 promile a preto je tu použitá medzi koľajnicami ozubnica, vďaka ktorej sa zubačka vyškriabe do tohto kopca,

Nových 5 súprav by mali začať postupne jazdiť už na budúci rok. Mnohí sa pýtajú, či ich nie je veľa. Pravdou ale je, že nové súpravy dokážu jazdiť nielen po ozubnicovej ale aj po klasickej tatarnskej železnici. "Napríklad človek nastúpi na Štrbe do novej jednotky ale nemusí prestupovať na Štrbskom plese ale vie pokojne pokračovať napríklad do Vyšných Hágov," dodal hovorca železníc.


Turisti o tom, že legenda Tatier končí vedia. A tak je zubačka v týchto jej posledných dňoch na trati obletovaná fotografmi viac ako inokedy. Aj jazdu na nej si ľudia vychutnávaju intenzívnejšie.Od pondelka ich budú voziť za zážitkami na pleso už iba autobusy.

Budú túto sezónu Tatry bez poľských turistov? Viac sa dozviete v reportáži.