Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tipy na výlet od TV JOJ: Neďaleko Bojníc nájdete jaskyňu, v ktorej bývali pravekí ľudia
Zdielať na

Tipy na výlet od TV JOJ: Neďaleko Bojníc nájdete jaskyňu, v ktorej bývali pravekí ľudia

BOJNICE / Bojnický zámok, národná ZOO, či areál sokoliarov neďaleko zámku, sú známe atrakcie Hornej Nitry. Tento región však toho ponúka oveľa viac - napríklad jaskyňu, v ktorej bývali pravekí ľudia. Ukrýva sa iba kúsok od centra Bojníc.

Prepoštská jaskyňa – toto miesto je považované za klenot pravekých dejín. Nachádza sa len pár metrov od centra Bojníc. Pravekí ľudia sa v jaskyni usídlili najmä pre ideálne podmienky, ktoré tu vládli. Odtiaľto vyrážali na lov mamutov.

"Mali tu útočisko, boli tu teplé pramene," povedal Emil Medera  z Múzea praveku Bojnice. Na návštevníkov tu čaká viacero netradičných hier. Pri potulkách po Hornej Nitre by ste mali určite navštíviť sklársky skanzen vo Valaskej Belej.

"Ukazujem tu, ako sa kedysi fúkalo sklo, mám tu malú pec," povedal Peter Dolinaj z Valaskej Belej. Výroba skla má v tejto dedine bohatú históriu. Prvá sklárska fabrika tu začala fungovať už v roku 1747. Tunajší sklári chodili zasklievať okná do celého sveta, dokonca až do Argentíny. Peter Dolinaj robí všetko preto, aby na toto remeslo ľudia nezabudli.

Netradičný zážitok na vás čaká aj v bani Cígeľ. Dostanete sa na miesta, kde sa kedysi ťažilo uhlie, až 300 metrov pod povrch.

Každý jeden návštevník sfára do bane jedinečným vláčikom – odveziete sa ním takmer 2,5 kilometra. "My kopírujeme cestu baníka do podzemia. Ukazujeme im všetky technológie, ktoré baníci používajú. Ideme cestou autentičnosti," uviedol Michal Oršula správa Banského skanzena.

Prvé uhlie z bane vyšlo v roku 1962 a posledný vagón v roku 2017. Napriek tomu to v podzemí vyzerá akoby sa tu stále ťažilo.

Súvisiace články