Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ulicami v Humennom sa premávajú bobry so zlomeným srdcom. Hľadajú si partnera
Zdielať na

Ulicami v Humennom sa premávajú bobry so zlomeným srdcom. Hľadajú si partnera

HUMENNÉ / Diviaky, líšky, či dokonca medveď. Všetky tieto zvieratá sa neraz prešli cez námestie v Humennom. Zvery na "špacírke" najnovšie doplnili ďalšie tvory. Po meste sa teraz prechádzajú bobry. Opustili rodiny a vydali sa hľadať svojho partnera, pričom sa zatúlali aj do centra mesta.

"Jedince, ktoré pomáhali s výchovou, opúšťajú materskú rodinu a hľadajú si partnera a migrujú
keď migrujú dole alebo hore vodným tokom, narážajú na prekážku a nevedia ju obísť,"
 vysvetlil odborník z CHKO Východné Karpaty Martin Šepeľa.

Keď narazia na hať, snažia sa ju obísť tak, že vychádzajú na breh. A tu sa im situácia zvykne skomplikovať aj tak, že sa bobor zatúla do mesta."Ľudia sú prekvapení, že bobor v meste on, keď vojde do mesta, snaží sa dostať k vodnému toku, nemôže prejsť, zamotá sa," povedal odborník Šepeľa.

Bobor sa špacíroval na Lipovej ulici pri centre mesta, no ako vidíte, poprechádzal sa aj pri kostole. Ľudia o jeho pohybe informujú mestskú políciu. "Je okamžite vyslaná hliadka na miesto, aby zabezpečila ochranu, ide o chráneného živočícha. Zároveň kontaktujeme štátnu ochranu prírody," uviedol náčelník mestskej polície Humenné Marián Zub.

Bobra sa buď snažia odchytiť, alebo mu robia sprievod k najbližšiemu vodnému toku. Aj keď bobor na prvý pohľad môže pôsobiť neobratne, odborník vysvetľuje, že pred ním treba mať rešpekt a radšej sa nepribližovať. "Pôsobí nemotorne, ťarbavo, ale vie sa aj brániť, odskočiť a nepríjemne uhryznúť. Keď hlodá stromy, tak aj odcviknúť prsty môže," poznamenal Šepeľa.



Akto vyzerá lokalita bobra vodného nad obcou Brestov? Spomaľuje vodný tok a v krajine zadržiava vodu."Je dôležitou zložkou, ktorá sa do našej krajiny, hlavne na severovýchode, vracia v minulosti neexistoval u nás, boli údaje, že sem-tam preniká," informoval Šepeľa.


Na sútoku Laborca a Cirochy sa pravidelne začal vyskytovať od roku 2002. Odvtedy sa jeho populácia na východe Slovenska rozšírila. Podľa Šepeľu sa v súčasnosti  bobor v okolí Humenného nachádza na každom vodnom toku.V Humennom to ale nie je jediné nevídané zviera, špacírujúce sa po meste. Každoročne tu vídať diviaky a po námestí sa už prechádzal aj medveď.

Vo Vysokých Tatrách už zahájili sezónu. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články