Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Príbeh Jenny odráža skutočný obraz kliniky detskej onkológie. Kde sa seriál nakrúcal?
Zdielať na

Príbeh Jenny odráža skutočný obraz kliniky detskej onkológie. Kde sa seriál nakrúcal?

SLOVENSKO / Seriál Jenny je unikátny aj tým, že sa nakrúcal priamo v priestoroch, v ktorých sa naozaj liečia detskí onkologickí pacienti. Samozrejme, pod dozorom odborníkov. Jedným z nich je aj doktorka Alexandra Kolenová, prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie Národného ústavu detských chorôb. Na nakrúcanie Jenny sa jej zašiel spýtať Jano Mečiar.

Kde sa zrodila myšlienka nakrútiť seriál práve v spolupráci s vašou klinikou?

Tvorcovia tohto seriálu sa prišli pozrieť na priestory našej kliniky a tie priestory ich oslovili. Oslovili nás, či by sme neboli ochotní zdielať tieto priestory na nakrúcanie seriálu. Bolo to predovšetkým v priestoroch našej dennej kliniky. 

Nemali ste obavy pustiť si bandu umelcov do takýchto priestorov? 

Určite, mali sme veľké obavy, takže sme sa dohodli na podmienkach. Jedna z podmienok bolo, že to bolo na dennej klinike, kde naši pacienti nie sú cez víkend, takže celé to natáčanie mohlo byť len cez víkend. Viem, že natáčali dlho do noci, aby to stíhali a vždy tam boli prítomné naše sestričky, ktoré dozerali na to, aby bolo všetko v poriadku, aby sme to v pondelok našli tak, ako to má byť. 

Nielenže ste na priestory dozerali, vy ste sa aj stali súčasťou tvorby, aby seriál predostrel skutočný obraz z prostredia kliniky. 

Sme sa snažili. Keď sa nás opýtali na to, ako to je v realite, naša snaha bola priblížiť tomu celému štábu vedeli priblížiť celému filmovému štábu, ako to je v skutočnom živote. Myslím si, že aj ten seriál skôr odráža to, ako to prežíva dievča, tá Jenny, a myslím si, že mnohé tie deti, ktoré u nás sú a sú v jej veku, prechádzajú podobným príbehom. 

Odráža teda to, čo vidíme na obrazovkách, realitu? 

Myslím, že odráža realitu, odráža to, že človek, ktorý bol v bežnom živote, žil si svoj život, dievča chodilo do školy, tancovať, malo kamarátky a zrazu sa ten život úplne zmení. Myslím si, že toto odráža ten život. Tie deti, ktoré sa u nás liečia, prechádzajú cestou, ktorá nie je úplne jednoduchá a my chceme každé jedno to dieťa vyliečiť, urobíme preto všetko. Nie vždy sa to podarí, ale mnohokrát sa to podarí, ako aj v prípade Jenny. Takýchto príbehov máme veľa. Tá šanca, že sa dieťa s leukémiou vylieči, sa v súčastnosti približuje až k deväťdesiatim percentám. 

To, ako sa kliniky dotkli súčasné opatrenia a oveľa viac sa dozviete už v rozhovore: 

Súvisiace články