Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Alena Zsuzsová opäť pred súdom. Proces v kauze vraždy exprimátora Hurbanova sa začal
Zdielať na

Alena Zsuzsová opäť pred súdom. Proces v kauze vraždy exprimátora Hurbanova sa začal

BANSKÁ BYSTRICA / V Banskej Bystrici na pracovisku Špecializovaného trestného súdu SR v stredu začalo hlavné pojednávanie vo veci vraždy bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Medzi tromi obžalovanými, ktorí v stredu majú v tejto veci vypovedať, je aj Alena Zsuzsová, súdená tiež v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka. Ďalšími obžalovanými sú Roman O. a Vladimír M.

Podľa obžaloby bol objednávateľom vraždy Roman O., Alena Zsuzsová sprostredkovateľkou a Vladimír M. objednávku prevzal a zadal ju vykonať. V pôvodnom konaní bol v tejto veci právoplatne odsúdený na 25 rokov odňatia slobody Štefan Kaluz, ktorý na obeť strieľal.

Na súde platia špeciálne opatrenia pre riziko nákazy, do budovy súdu boli pripustení len novinári verejnoprávnych médií. Na pojednávanie sa dostavili všetci traja obžalovaní, Alena Zsuzsová dorazila v sprievode ozbrojenej eskorty a tvár si tradične zakrývala pred pozornosťou médií, zahalená celá v oblečení. 

Roman O. je momentálne stíhaný väzobne a Vladimír M. je vo výkone trestu odňatia slobody pre inú trestnú činnosť. Alena Zsuzsová je vo väzbe pre vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Exprimátora a regionálneho politika Basternáka zavraždili 9. júla 2010 vo večerných hodinách pred jeho domom. Polícia vtedy pracovala s verziou, že vraždu si niekto objednal. Strelec Kaluz však objednávateľa neprezradil.

Alena Zsuzsová v minulosti robila Romanovi O. politickú kampaň na post primátora Hurbanova proti zavraždenému Basternákovi. Vladimír M. je bývalý príslušník skupiny sýkorovcov a s Kaluzom pracovali pre rovnakú SBS.

Všetci traja obžalovaní vinu naďalej popierajú. Pojednávanie bude pokračovať koncom apríla, vypovedať príde aj Zoltán Andruskó. 

Dva roky od vraždy Jána Kuciaka. Kočnerova knižnica odhalila, ako veľmi Kočnerovi prekážala práca Jána Kuciaka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy