Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozor na kybernetické útoky či phishing. V tomto období sa s podvodníkmi roztrhlo vrece
Zdielať na

Pozor na kybernetické útoky či phishing. V tomto období sa s podvodníkmi roztrhlo vrece

SLOVENSKO / V poslednom období sa rozmáha veľké množstvo hackerských útokov na bankové systémy, ale aj takzvaný phishing klientov. Páchatelia posielajú naliehavé, no falošné emaily alebo SMS správy, v ktorých od ľudí žiadajú pod rôznymi zámienkami peniaze.

"Ahoj Peter, musíme dnes urobiť prevod do Veľkej Británie. Suma je 17 890 €. Nemám teraz prístup k systému, som v karanténe, prosím rýchlo ich preveď. Potom to podpíšem." Aj takúto formu môže mať phishing, teda falošný email, v ktorom sa podvodník snaží vylákať od nás prihlasovacie údaje, aby sa dostal k bankovému účtu. Môže byť adresovaný nielen klientom, ale aj zamestnancom bánk, spoločností či firiem.

Korešpondencia, ktorú do SMS správ alebo e-mailov dostaneme, zvykne pôsobiť veľmi naliehavo, zdvorilo a vyvoláva pocit, že ihneď musíme konať. "Hackeri zneužívajú aktuálnu situáciu okolo šírenia koronavírusu, zneužívajú to, že ľudia ľahšie podliehajú panike a dávajú menší pozor na to, komu odovzdávajú svoje údaje. Prihlasovacie údaje a citlivé údaje klientov banka od klienta nikdy nežiada prostredníctvom e-mailov, sms ani telefonátu," upozorňuje PR špecialistka Poštovej banky Eva Peterová. 

"V trestnom práve by takéto konanie bolo považované za trestný čin podvodu a páchateľovi hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov. To by bolo v prípade, ak by bola škoda vyššia ako 133 000 €. Výška sadzby závisí od toho, o akú škodu konkrétne ide a aká škoda bola takýmto konaním spôsobená," vysvetlil právnik Milan Ficek. 

"Ak klient dostane takýto falošný e-mail, je dôležité, aby na tento e-mail neodpovedal a na stránku, na ktorú odkazuje, neklikal. V opačnom prípade hrozí, že odovzdá svoje prihlasovacie údaje podvodníkovi, a tie budú zneužité," doplnila Eva Peterová.  

E-maily, v ktorých od nás niekto žiada citlivé alebo prihlasovacie údaje, heslá či prevod väčšej čiastky peňazí, je preto vždy lepšie si vopred preveriť, či už v práci alebo v súkromnom živote. Ak sme už ale predsa len odovzdali neznámej osobe číslo svojej karty alebo PIN kód, stále existuje možnosť, ako sa vyhnúť vybieleniu účtu. "Je dôležité kontaktovať banku, požiadať ju o zablokovanie internet bankingu, vygenerovanie nového hesla a nového prístupu k internet bankingu," odporučila Eva Peterová.

Kollár po stretnutí s predstaviteľmi bankového sektoru: Splácanie hypoték či úverov odložia o približne 9 mesiacov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy