Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Noviny špeciál s ministrom financiíí Eduardom Hegerom: Ekonomiku sme utlmili, aby sme zabránili strate na životoch
Zdielať na

Noviny špeciál s ministrom financiíí Eduardom Hegerom: Ekonomiku sme utlmili, aby sme zabránili strate na životoch

BRATISLAVA / ​Označuje sa za moderného kresťanského politika a ako poslanec patril medzi tých najaktívnejších. V súčasnosti už niekoľko dní riadi rezort, ktorý bude musieť nájsť spôsoby, možnosti a predovšetkým peniaze na záchranu ekonomiky pred následkami koronavírusu. V utorok večer sa v relácii Noviny špeciál verejnosti bližšie predstavil nový minister financií Eduard Heger (OĽaNO).

Prečo si Eduard Heger vybral práve OĽaNo a aký vzťah má k premiérovi Igorovi Matovičovi?

"Igora Matoviča poznám od roku 2015. Pre mňa je to človek a politik na správnom mieste. Je to človek poctivý, veľmi pracovitý a múdry. Som veľmi rád, že sa politike môžem učiť práve po jeho boku. To motto, s ktorým sa naša strana prezentuje "Úprimne, odvážne a pre ľudí" vystihuje spôsob z môjho pohľadu na politiku. Igor Matovič je podľa mňa veľmi krásny človek a myslím si, že na toto obdobie úplne ideálny premiér, pretože je veľmi pracovitý, obetavý a ide mu o dobro ľudí."

Predseda strany OĽaNO a súčasný premiér Igor Matovič sa v januári vybral priamo k vile exministra dopravy a financií Jána Počiatka na Francúzsku riviéru. Na bránu jeho vily v Cannes nalepil "majetok Slovenskej republiky". Matovič všetko vysielal aj na na sociálnej sieti s tým, že chce upozorniť na skorumpovaných politikov. No a zdá sa, že presne tento krok vystrelil OĽaNO do astronomických výšin. Ako to vníma Eduard Heger, ktorý sa v tom období objavil po boku premiéra?

"Bol to nápad takej užšej skupiny v rámci OĽaNO. Všetci sme sa zhodli, že by bolo dôležité ísť a ukázať ľuďom, ako niekdajší politici tunelovali Slovensko. Chceli sme všetkým ukázať, že takýmto spôsobom si tie ukradnuté peniaze užívajú po svete. My tú politiku robíme už 10 rokov odvážne, úprimne a pre ľudí. Som veľmi rád, že tí ľudia to v tej kampani pochopili a dali nám tú dôveru. A presne to môžu sledovať už od prvých dňoch, odkedy sme v politike. Že svoje moto dodržiavame."

Vláda na čele s premiérom Igorom Matovičom to má pre situáciu okolo nového koronavírusu veľmi ťažké. Aký názor má na vzniknutú situáciu minister financií Eduard Heger?

"Takúto situáciu, ktorá aktuálne je si nikto ani nepredstavoval. Nikto nečakal, že tá korona príde tak intenzívne do Európy a že celým svetom tak zamáva. Sú tu problémy, ktoré treba riešiť a Slovensko musíme dostať z tejto situácie čo najbezpečnejšie a čo najlepšie. My si uvedomujeme, že ten deficit bude zrejme historický, ale s tým sa musíme popasovať, Dôležité bude to, ako Slovensko naštartujeme späť a ako z neho vybudujeme krajinu, kde radi budeme žiť."

Mnohých Slovákov trápi nejasná budúcnosť. Ako sa pandémia odrazí na našej ekonomike?

"Ten priamy vplyv jednotlivých opatrení je jedna miliarda mesačne plus 500 miliónov v garanciách. Je to realita, s ktorou sa zapodieva každá krajina, ale sme na to pripravení a urobíme všetko preto, aby sme to zvládli. Teraz nie je čas na strach, paniku, ale čas na tvrdú prácu. Pozitívne na tom koronavíruse je, že nie je to ekonomická kríza, že je to kríza, pre ktorú sme museli ekonomiku, ktorá tu fungovala dobre, utlmiť, aby sme zabránili strate na životoch. To nie je tak, že by sa prepadla ekonomika, alebo že by peniaze neboli. Ekonomiku musíme udržať pri živote."

Zástupcovia firiem opäť apelovali na vládu, aby na nich nezabúdala, kedže ťahajú ekonomiku a odvádzajú miliardy eur. Podnikatelia aj zopakovali niektoré opatrenia, ktoré by podľa nich zachránili v týchto časoch ich firmy a zamestnancov. Firmy chcú krízový ekonomický štát. Čo odkazuje veľkým firmám Eduard Heger?

"Ja rozumiem takej panike alebo obavám. Sme tu pár dní ako nová vláda a potrebujeme aj čas na to, aby sme tie opatrenia urobili. My sme museli urobiť opatrenia pre firmy, ktoré boli najviac dotknuté - a to boli tie mikrofirmy, živnostníci, malé stredné podniky, pre tie sme urobili prvú pomoc. Ale my nekončíme, ešte len sme začali. Ani veľké podniky sa nemusia obávať, všetko vyriešime, len to musíme kvalitne uchopiť. My sme zodpovedná vláda, ktorá bude hospodáriť s každým eurom. Ten hospodársky prepad bude v celej Európe, Amerike, v celom svete.Tak ako bola kríza v roku 2008, tak nás čaká podobný prepad. Svet to zvládol a verím, že to zvládneme aj teraz. Zmení to veľa vecí, budeme sa na svet pozerať inak. Myslím si, že má to v sebe veľa pozitívnych prvkov. Vychováva to ľudí k väčšej zodpovednosti a myslím si, že aj Slovensku to veľmi pomôže. Myslím si, že nás čakajú dobré časy, ale iné časy."

V relácii TV JOJ Noviny špeciál sa predstavil aj súčasný premiér Igor Matovič. Celý rozhovor si môžete pozrieť v nasledujúcom VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy