Oblačno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Fašizmus - obľúbený pojem najmä v ústach politikov. Kto ním je a kto nie je?
Zdielať na

Fašizmus - obľúbený pojem najmä v ústach politikov. Kto ním je a kto nie je?

BRATISLAVA / Kto je fašista a kto ním nie je? V aktuálnom predvolebnom boji sa k tomu vyjadruje takmer každý a tento termín patrí v politickom slovníku k mimoriadne používaným. Za fašistov už boli označení takmer všetci.

Pozvanie do Novín o 12:00 prijal historik a spisovateľ Slovenskej akadémie vied Jakub Drábik, ktorý je zároveň aj autorom knihy Fašizmus. "Historické knihy sa na Slovensku až tak nepredávajú, takže ma veľmi teší, že to je bestseller," uviedol skromne autor Jakub Drábik. 

Kniha je kombináciou čo najjednoduchšieho jazyka, ale zároveň je tam veľmi veľa poznámok pod čiarou a odkazov na literatúru. "Či sa mi to podarilo alebo nie, to musí rozhodnúť čitateľ," dodáva autor knihy. Primárne je to historická kniha vysvetľujúca procesy, ktoré fungovali v minulosti, ale zároveň ukazuje množstvo paralel aj s dneškom. 

Existuje jednoznačná definícia fašizmu?

Samotní vedci mali dlhú dobu problém nájsť správnu definíciu a ako to vôbec uchopiť. "Od 90. rokov začína vznikať konsenzus. To neznamená, že s tým univerzálne každý súhlasí, ale drvivá väčšina vedcov a odborníkov definuje fašizmus ako politickú ideológiu, ktorej jadrom je predstava, že národ je v ohrození, v kríze. Kultúra je dekadentná, politici skorumpovaní, hospodárstvo v kríze, všetko krachuje a rúti sa to do záhuby a za tento stav môžu nejakí nepriatelia národa," objasnil Jakub Drábik. Práve tí nepriatelia národa sú podľa historika kľúčovým bodom celej fašistickej filozofie a práve fašisti sú tí, ktorí vedia národ od nich očistiť a priniesť znovuzrodenie národa. 

Kniha Fašizmus dáva argument obom stranám. Jedna hovorí o tom, že Jozef Tiso nie je fašista a druhá spomína tú záverečnú kapitolu, v ktorej je Kotleba označovaní za fašistu. "Mňa ako vedca nezaujíma, kto si to ako prečíta. Mňa zaujíma pravda a z môjho pohľadu Jozef Tiso úplne nenapĺňa tie definičné kritéria fašizmu. On je jednou nohou v tom politologickom chlieviku fašizmu," vysvetlil historik. "Ten režim sa za šesť rokov svojej existencie veľmi dynamicky vyvíjal a boli v ňom viaceré elementy. Boli tam ľudia okolo Hlinkovej gardy, ako Vojtech Tuka, Alexander Mach, ktorí boli naozaj fašisti. A dokonca až nacisti, lebo boli posadnutí krvou a boli rasisti," dodal. Samotní režim, ale podľa slov tiež nie je fašistickí, len s s prvkami fašizmu, resp. smerujúci k fašizmu. "Jozef Tiso bol priamo zodpovedný za smrť desiatok tisícov občanov Slovenska, takže to nie je ospravedlnenie," uznáva Jakub Drábik. 

Je definícia "klerofašizmus" ešte stále aktuálna?

Podľa historika sa pojem klerofašizmus používal najmä v období minulého režimu. "Má veľmi podobnú funkciu ako dnes liberálny fašizmus.ˇČiže sa snaží dvoch oponentov spojiť do jedného spoločného zla," povedal autor knihy Fašizmus

Je v súčasnej politike strana, ktorá sa dá označiť za fašistickú?

"Celkom jednoznačne sa tak dá nazvať Kotlebova strana, ktorá napĺňa definíciu kritéria neonacizmu a je v tej väčšej rodine fašistických hnutí," tvrdí historik, ale jedným dychom dodáva, že nie je za zrušenie takýchto strán, ale chce ich trestať za konkrétne činy. "Ja si myslím, že zákaz strany nerieši problémy, z ktorých vyrastá. Fašisti boli veľmi dobrí v tom, že vedeli pomenovať problémy spoločnosti. A keď stranu zakážeme, problémy nezmiznú. My musíme riešiť problémy, z ktorých fašizmus vyrastá a tým ho zabijeme," dodal Jakub Drábik. 

Súvisiace články