Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Mnohí majú ešte sviatky pred očami, najmä keď sa na váhu postavia. Nie každá diéta ale môže byť prospešná
Zdielať na

Mnohí majú ešte sviatky pred očami, najmä keď sa na váhu postavia. Nie každá diéta ale môže byť prospešná

BRATISLAVA / Vianočné a koncoročné sviatky sú síce dávno za nami, ale mnohí ich ešte stále cítia - najmä keď sa postavia na váhu. Čo sa s tým dá robiť a čo by sa robiť nemalo?

Pokiaľ je to tak, že cez celý rok je človek relatívne vyrovnaný a dva týždne si doprial a nejaké kilo - dva mu naskočili, tak sa môže upraviť pri návrate do bežného života aj hmotnosť. "Ale tí ľudia, ktorí majú dlhodobo problémy a jojo efekty a dali cez päť kilo cez vianočný čas, tam je dobré po novom roku k niečomu pristúpiť a mať január očistný," uviedol gastroenterológ Jarolím Šutka. 

Kritický stav je najmä Silvester a Nový rok, kedy si človek povie, že to má už za sebou. Podľa slov odborníka, je ale najlepšie začať s plnením predsavzatia hneď. "Avšak každá diéta bez pohybu nemá efekt. Nájsť si nejakú pohybovú aktivitu, ktorá je relatívne pravidelná, aspoň 20-30 minút denne, viackrát do týždňa. Aspoň po schodoch sa prebehnúť," odporúča gastroenterológ. V cvičení je ale naozaj nevyhnutná kontinuita. Človek si nemôže myslieť, že na dva týždne začne cvičiť a udejú sa veľké zmeny. 

Existuje veľké množstvo diét, je ale nejaká, ktorá sa dá odporučiť?

"Nedá sa to povedať univerzálne. Ten režim musí byť individualizovaný," podotkol Jarolím Šutka. Podľa odborníka musí človek najprv vedieť, aký má metabolizmus. V drvivej väčšine je to ale o škrobe, čiže chleby, bagety, koláče, cukrovinky, zemiaky, ktoré treba zredukovať. Rovnako aj to, koľkokrát denne by mal človek jesť je individuálne. "Pacient väčšinou už vie, koľkokrát môže jesť, problémová je skôr skladba tej stravy," povedal gastroenterológ.

Aj v takom prípade, keď človek nemá zdravotné problémy, môže navštíviť odborníka. "Niektorí odborníci mi pripadajú tak sektársky orientovaní, iní sú zase novátorskí a niekedy chýba ten zdravý sedliacky rozum," dodáva odborník a tvrdí, že on sa skôr orientuje na recepty zo starých kuchýň, takých praktických, kde sa využívajú najmä základné potraviny a ako ich spracovať. "V dnešnej dobe je dosť spomínaná sezónnosť, kedy čo jesť," doplnil Jarolím Šutka. Rovnako chýbajú v dnešnej strave strukoviny, pričom naši predkovia ich jedli minimálne štyrikrát do týždňa, čo je zdroj bielkoviny, vlákniny a podporuje to mikroflóru. 

Pozor teda, aby ste to s jedlom neprehnali a mohli ochutnať aj fašiangové špeciality:

Súvisiace články