Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koronavírus zabil 300 ľudí, prvú obeť hlásia Filipíny. Slováci, ktorí boli hospitalizovaní, už poznajú výsledky
Zdielať na

Koronavírus zabil 300 ľudí, prvú obeť hlásia Filipíny. Slováci, ktorí boli hospitalizovaní, už poznajú výsledky

PEKING / Počet obetí nového koronavírusu v Číne stúpol na 304, potvrdených prípadov je 14 380. Prvú obeť mimo územia Číny oznámili v nedeľu Filipíny. Ide o 44-ročného Číňana z mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum nákazy. Predseda vlády Peter Pellegrini v diskusno-politickej relácii TA3 v nedeľu potvrdil, že výsledky testov Slovákov, u ktorých vzniklo podozrenie, boli negatívne.

V Žiline sa objavilo podozrenie na smrtiaci koronavírus

Na urgentný príjem Žilinskej fakultnej nemocnice prišli dvaja Slováci s podozrením na koronavírus. Obidvaja boli pritom na služobnej ceste v Číne. Lekári zasahovali v špeciálnych oblekoch.

Muži do žilinskej nemocnice prišli vo štvrtok okolo šiestej večer. Práve v tento deň sa vrátili zo služobnej cesty v Číne. Podľa informácií Žilinskej fakultnej nemocnice si respiračné ťažkosti uvedomovali už na letisku vo Frankfurte. "Je pre nás nepochopiteľné, ako mohli príslušné zložky letiska pacientov nechať odcestovať na Slovensko. Muži autom zamierili rovno na urgentný príjem v Žiline," informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková. 

Hneď po príchode do nemocnice boli izolovaní, aby sa nedostali do styku s ostatnými pacientmi. Hygienici rozhodli, že budú prevezení na infekčné oddelenie do Martinskej univerzitnej nemocnice. Obidvom mužom v Martine odobrali vzorky krvi a urýchlene zaslali do laboratória v Berlíne, kde odborníci zistia, či sa podozrenie na koronavírus potvrdí, alebo nie. 

Slováci, ktorí boli hospitalizovaní, už poznajú výsledky 

Premiér Peter Pellegrini v relácii TA3 potvrdil, že dvaja Slováci, ktorí boli v Číne, odkiaľ sa vírus šíri, sú aktuálne na palube lietadla. Tiež uviedol, že podozrenia v dvoch prípadoch, ktoré preverovala nemocnica v Martine, sa nepotvrdili.

„Dvaja pacienti, ktorí boli prevezení do nemocnice v Martine by mali byť v poriadku a ich výsledky sú negatívne. Ďalší dvaja naši občania sú už v tomto čase v lietadle. Ten prevoz bude trochu komplikovaný. Zatiaľ však nejavia príznaky ochorenia,“ povedal Pellegrini.
Štát podľa premiéra situáciu okolo ochorenia monitoruje 24 hodín denne. „Zatiaľ je to pod kontrolou. Ak by sa udialo niečo mimoriadne, sme pripravení ihneď reagovať,“ dodal premiér.

V Žiline sa objavilo podozrenie na smrtiaci koronavírus. Na pohotovosť prišli muži, ktorí boli na služobnej ceste v Číne. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy