Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Skejtbordista s bielou paličkou. Ani zrak mu nie je prekážkou, o svoje sny sa obrať nenechal
Zdielať na

Skejtbordista s bielou paličkou. Ani zrak mu nie je prekážkou, o svoje sny sa obrať nenechal

TOKOROZAWA / Niekoľkokrát do týždňa vyrazí 19-ročný mladík na športovisko plné rámp a prekážok, aby si precvičil triky, ktoré dokáže na svojom skateboarde. Od ostatných sa však výrazne odlišuje. Jazdí s bielou paličkou pred sebou, pretože je takmer nevidomý.

Rjusei skatepark v rodnom meste, ležiacom severne od japonského Tokia, pozná ako vlastnú dlaň. Hoci už takmer vôbec nevidí, v hlave ho má vykreslený do posledných detailov.

Prvýkrát sa na ňom preháňal pred štyrmi rokmi, keď bol na tom so zrakom ešte omnoho lepšie. "Choroba však začala postupovať veľmi rýchlo. Teraz preto jazdím s bielou paličkou," priblížil Rjusei Ouči. 

Dobre si pritom uvedomuje, že sa mu na doske, ktorá pre neho znamená celý svet, môže všeličo stať."Ťažko povedať, či je to bezpečné. Ale taký je život. Milujem skateboard a nechcem sa ho vzdať," poznamenal Rjusei. 

Jazda na skejtborde mu totiž dodáva silu popasovať sa s každodennou realitou. V útlom detstve nemal Rjusej so zrakom žiadne problémy. V jeho siedmych rokoch mu však diagnostikovali chorobu, ktorá ho oň začala postupne oberať. Napriek tomu, že o zrak už takmer prišiel, o svoje sny sa obrať nenechal.

Ba naopak, nejaké nové mu dokonca pribudli. "Bolo by krásne, ak by tento šport zaradili na paralympiádu. Ľudia by si ho začali viac všímať. Pomohlo by to všetkým nevidomým skateboardistom," dodal. 

Hoci sa skateboardy na paralympijské hier zatiaľ neprebojovali, na budúci rok sa predstavia na olympijských hrách, ktoré sa budú konať v neďalekom Tokiu. Rjusej preto vraví, že nádej stále žije a verí, že sa raz snáď dočká aj on a ďalší skateboardisti s poškodením zraku.

Osud ženy, ktorá trpí rakovinou, zobrali do vlastných rúk. Za život vďačí ľuďom z celého Slovenska: 

Súvisiace články