Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Umením v boji proti klimatickým zmenám. Slávnymi obrazmi vyjadrili ekologické problémy sveta
Zdielať na

Umením v boji proti klimatickým zmenám. Slávnymi obrazmi vyjadrili ekologické problémy sveta

MADRID/BRATISLAVA / Keby dnes žil Leonardo da Vinci a chcel by vyjadriť hrozbu klimatickej krízy, určite by nenamaľoval Monu Lisu s úsmevom, ale so smútkom na tvári. Podobnou myšlienkou sa inšpiroval aj Svetový fond na ochranu prírody a v spolupráci s madridským múzeom digitálne upravili najslávnejšie obrazy tak, aby nimi vyjadrili klimatickú krízu a šokovali divákov. Ide o súčasť kampane v súvislosti s Klimatickým summitom v Madride. Podobný pokus sme urobili aj my s niektorými obrazmi našich slovenských maliarov.

Klimatické zmeny sa prejavujú nielen zvýšením globálnej teploty, ale predovšetkým extrémami počasia. Čiže napríklad niektoré jazerá by mohli vyschnúť. Ale o kúsok ďalej by zas prívalové dažde mohli spôsobiť potopu. Alebo lesy najskôr vysušiť a potom zdevastovať víchricou, aká bola povedzme v Tatrách.

Na toto sa pokúsil upozorniť Svetový fond na ochranu prírody nezvyčajným spôsobom pomocou umenia. "Táto iniciatíva bola súčasťou kampane počas klimatického summitu OSN v Madride, kedy WWF v spolupráci s múzeom Prado sa snažili ukázať krajinu, ako by vyzerala, ak by sa nám nepodarilo udržať zvýšenie teploty pod 2 stupne," priblížila Miroslava Plassmann, riaditeľka WWF Slovensko. 

Vybrali niekoľko najslávnejších obrazov, ktoré následne digitálne upravili tak, aby na nich bola zjavná klimatická hrozba. "Ako je napríklad sucho, nedostatok vody alebo migrácie," priblížila Plassmann. Napríklad maľba Prechod po rieke Styx od Joachima Patinira upozorňuje na hroziace sucho. "Čiže obraz, kde pôvodne grécky boh Cháron pláva v rieke, bol prerobený tým spôsobom, že sa nachádza už len v suchom koryte," upresnila Plassmann. 

Alebo ženy na obraze Slnečník od Francisca de Goya sa ocitnú v utečeneckom tábore či španielsky kráľ Filip IV. na koni od Velázqueza sa ocitne takmer celý pod hladinou. "Museum Prado ocenilo túto iniciatívu a považuje to za síce šokujúce, ale veľmi dobrú formu, akým spôsobom sa dajú vysvetliť ekologické problémy prostredníctvom umenia," doplnila Plassmann. 

S rovnakou myšlienkou sme sa pohrali aj my 

Spolu s našimi grafikmi sme pohrali s touto myšlienkou aj my a upravili niektoré z najznámejších obrazov slovenských maliarov.

Prvé, ktoré nám padli do oka, boli obrazy krajiniek, napríklad Ranné hmly nad Liskovou od Martina Benku, kde sa nádherné lesy a zeleň zmenia na vysušenú katastrofu, akú už dnes na mnohých miestach aj reálne vídame. Podobne by dopadla aj Jesenná krajina od Ignáca Kolčáka.

No a údolie na obraze Oravská krajina od rovnakého autora, by sa po výdatných prívalových dažďoch mohlo ocitnúť pod vodou.

Do roku 2050 bude európsky kontinent prvý klimaticky neutrálnym. Európska komisia predstavila súbor opatrení. Viac vo videu: 

Súvisiace články