Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ministerstvo ide do boja s nelegálnou ťažbou v národných parkoch. Nahlásiť ju bude môcť každý
Zdielať na

Ministerstvo ide do boja s nelegálnou ťažbou v národných parkoch. Nahlásiť ju bude môcť každý

BRATISLAVA / Ministerstvo životného prostredia (MŽP) začalo pracovať na vyvinutí aplikácie, prostredníctvom ktorej budú môcť ochranári aj široká verejnosť nahlasovať nelegálnu ťažbu dreva.

Aplikácia by mala byť spustená do konca roka 2020. Na projekte bude ministerstvo spolupracovať s Inštitútom environmentálnej politiky (IEP). Celkové náklady spojené s vývojom mobilnej aplikácie zatiaľ nie sú známe. Projekt bude financovaný z prostriedkov ministerstva.

Aplikácia má fungovať tak, že ak návštevník lesa zaznamená niekde ťažbu, bude si môcť prostredníctvom aplikácie overiť, či je legálna. Ak odhalí nelegálnu ťažbu dreva, bude ju môcť priamo na mieste prostredníctvom aplikácie nahlásiť. Rovnako bude môcť urobiť v prípade, ak sa mu bude zdať, že sa ťaží viac dreva, než je povolené.

Výsledkom nahlásenia nelegálnej ťažby alebo prekročenia objemu legálnej ťažby by mal byť zásah polície a ochranárov, ktorí v čo najkratšom čase podnet preveria. Štátna ochrana prírody bude mať v kompetencii kontrolovať ťažbu dreva v národných parkoch od 1. januára 2020, keď vstúpi do platnosti novela zákona o ochrane prírody a krajiny. "Aplikáciu chceme už od začiatku dimenzovať aj pre plánovanú ťažbu a systém nastaviť tak, aby prerástol hranice národných parkov a na konci dňa dostal pod kontrolu ťažbu a prepravu dreva na celom Slovensku,“ povedal minister životného prostredia László Sólymos.

Inšpiráciu pri príprave aplikácie by podľa riaditeľa Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) Martina Haluša bolo možné nájsť napríklad v Bulharsku alebo Rumunsku, kde už takýto systém funguje. Týka sa ale hlavne prepravy dreva. "Občan si skrz aplikáciu bude vedieť nielen overiť, či je na danom mieste ťažba povolená, ale napríklad aj v akom množstve a aké je číslo povolenia. Ak narazí na nesúlad, tak informácia poputuje kontrolným orgánom. V prípade prepravy dreva zas bude smerodajné evidenčné číslo prepravného vozidla,“ uviedol Haluš.

IEP, ktorý je analytickým útvarom pri ministerstve, uvádza, že od septembra 2018 do konca augusta 2019 uskutočnila Slovenská lesnícko-drevárska inšpekcia 433 kontrol prepravy dreva. Pochybenia boli zistené v 45 percentách z nich. Podľa IEP zavedenie aplikácie v Rumunsku spôsobilo zvýšenie počtu zaregistrovaných oficiálnych prepravných dokladov o 30 percent a 50-percentný pokles nezákonnej činnosti.

Pozrite si archívnu reportáž o súvisiacom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy