Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V budove Technopolu zasahovali policajti. Podľa zdroja TV JOJ akcia súvisela s kauzou Technopol Services
Zdielať na

V budove Technopolu zasahovali policajti. Podľa zdroja TV JOJ akcia súvisela s kauzou Technopol Services

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra zasahovala v budove bratislavského Technopolu. Podľa informácií TV JOJ akcia súvisela s vyšetrovaním kauzy Technopol Services. Policajti do budovy prišli zadným vchodom, na mieste boli vyšetrovatelia z celého Slovenska. Zaisťovacie úkony robili v priestoroch budovy, kde sídlia súkromné firmy.

V známom dvojvežiaku Technopol v bratislavskej Petržalke dnes ráno o deviatej zasahovala polícia. Policajný zásah potvrdila aj polícia na facebooku. "Národná kriminálna agentúra vykonáva zaisťovacie úkony v budove Technopolu v súvislosti s tunelovaním majetku akciovej spoločnosti. Bližšie informácie nie je možné v súčasnej dobe poskytnúť," potvrdila v doobedňajších hodinách hovorca Prezídia PZ SR Michal Slivka. 

Zaisťovacie úkony vykonávali vyšetrovatelia z celého Slovenska. V súvislosti s pokusom prevziať spoločnosť Technopol Servis už jeden rozsudok padol. "Už bol vydaný veľmi dôležitý rozsudok OS BA, prvostupňového súdu, ktorým celkom jednoznačne a presvedčivo súd rozhodol, že valné zhromaždenie, ktorým ľudia okolo Kočnera prevzali nepriateľsky Technopol servis, je neplatné a je to ničotný úkon," uviedol Radovan Pala, advokát zastupujúci Technopol servis, A.S.

V prepisoch z komunikačnej aplikácie, ktorú používal Marian Kočner, vyplýva podozrenie, že pri podvode pomáhali aj sudcovia rozhodujúci v prospech Kočnerovi blízkych firiem. Sudcom Vladimírovi Sklenkovi a Miriam Repákovej polícia zaistili mobilné telefóny. Sklenka sa vzdal funkcie, Repáková je disciplinárne stíhaná. Trestne zatiaľ nie je stíhaný žiaden sudca komunikujúci s Kočnerom.

V tejto súvislosti však ešte stále prebieha niekoľko trestných ako aj občianskych konaní. "Očakávam, že začiatkom roku 2020 bude viacero z nich ukončených," dodal Radovan Pala. 

Kauza Technopol

Kauza Technopol Services je spájaná s Marianom Kočnerom. V lete minulého roka zmizlo 300 strán zo spisu tejto kauzy. V októbri 2018 o tom informoval denník Sme

Zmiznutie časti spisu potvrdil v októbri 2018 aj partner advokátskej kancelárie TaylorWessing Radovan Pala, ktorá v sporoch o Technopol Servis zastupuje skutočných vlastníkov okolo podnikateľa Pavla Páveka. Práve im mali ukradnúť firmu ľudia okolo Mariana Kočnera. "My sme to zistili nahliadnutím do spisu len v pondelok," povedal vtedy Pala. 

Schému vzťahov medzi jednotlivými aktérmi kauzy odhalil Ján Kuciak pred dvomi rokmi. "Prišiel na to, že Kočner má prepojenie na skupinu, ktorá ovládla firmu Technopol," povedala Zuzana Petková z nadácie Zastavme korupciu. 

"Ak neverím na náhody, toto nie je otázka bezpečnostných opatrení ale toho, že niekto konal tak, ako nemal," povedala bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. V kauze Technopol Services ide o dva vežiaky a majetok vo výške 20 miliónov eur. V tejto veci už polícia obvinila ľudí blízkych Marianovi Kočnerovi, a to z krádeže akcií, z prania špinavých peňazí a z porušenia povinností pri správe cudzieho majetku.

Tým istým ľuďom pritom ale paradoxne súd odobril prevzatie akcií Technopolu. Práve tá časť spisu zmizla. "Je to spis, v ktorom bolo už v minulosti rozhodnuté v prospech skupiny, ktorá ovládla Technopol, podľa nášho názoru v rozpore so zákonom," dodal v októbri 2018 Radovan Pala. 

Časť spisu nakoniec našli

22. novembra 2018 minister spravodlivosti Gábor Gál informoval, že chýbajúca časť spisu sa našla. Chýbajúce strany mali podľa jeho slov nájsť advokáti jednej zo strán v spore. Našli ich, keď prehľadávali ďalšie materiály, ktoré s kauzou súvisia. Neboli ale na Okresnom súde ale na Krajskom. 

 "Hneď ako som zistil, že zmizli, išiel som v podstate na miesto činu. Následne som podal aj trestné oznámenie, riešil som to osobne. Robili sme všetko preto, aby sme urobili nejakú nápravu," vyjadril sa po nájdení časti spisu minister spravodlivosti. "Aj vďaka tomu, že je spis už celý, podarilo sa nám celý spis na sto percent zrekonštruovať," pokračoval.

V pondelok zasahovala NAKA aj pre stavbu tunela Višňové. Viac vo videu: 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy