Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Extrémny maratón v Antarktíde odbehol 84-ročný dôchodca. Padol aj časový rekord
Zdielať na

Extrémny maratón v Antarktíde odbehol 84-ročný dôchodca. Padol aj časový rekord

ANTARKTÍDA / Tri hodiny tridsaťštyri minút a dvanásť sekúnd. To je úctyhodný čas víťaza tohtoročného extrémneho maratónu, ktorý sa beží v Antarktíde. Zároveň ide o nový traťový rekord. Nebol to pritom jediný rekordný zápis. Snáď rovnako ako víťazovi tlieskali ľudia aj najstaršiemu účastníkovi, aký kedy tento maratón dobehol.

Všetci mohutne povzbudzovali Kanaďana Roya Jorgena Svenningsena, keď dobiehal do cieľa. Extrémny maratón v Antarktíde totiž zabehol ako osemdesiatštyriročný.

Na svoj neuveriteľný výkon potreboval jedenásť hodín a takmer štyridsaťdva minút. Klobúk dolu dali všetci aj pred tohtoročným víťazom Američanom Williamom Haffertym, ktorý trať zdolal za tri a pol hodiny. "Bolo to ťažké, no naozaj som si to užil. Každý krok vpred znamenal pol kroka vzad," vraví Hafferty. 

V kategórii žien zvíťazila česká bežkyňa Lenka Fryčová. "Som trošku unavená, ale stálo to za to. Bolo to nádherné," vraví Lenka. 

Na pretekoch, na ktorých pred šiestimi rokmi skončil na stupni víťazov aj Slovák Daniel Palko sa tentokrát zúčastnilo päťdesiatpäť bežcov zo sedemnástich krajín sveta. Maratón, organizovaný ani nie tisíc kilometrov od Južného pólu, si vraj všetci dokonale užili.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnej téme: 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy