Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Niektorí obyvatelia Prešova sa sťažujú na prerozdelenie peňazí po výbuchu plynu. Panelák č. 5 žiada odškodné
Zdielať na

Niektorí obyvatelia Prešova sa sťažujú na prerozdelenie peňazí po výbuchu plynu. Panelák č. 5 žiada odškodné

PREŠOV / Asanácia zničeného paneláka v Prešove sa dotkla aj obyvateľov v susedstve. Svoje byty musia na niekoľko hodín denne opustiť. Mesto im poskytlo priestory denného centra. Mnohí majú stále nezasklené okná, a tak aj neobývateľné byty. Niektorým z nich sa nepáči, že oni žiadne odškodné z verejnej zbierky nedostanú. Mesto im odkazuje, že kým oni si vedia svoje príbytky opraviť, obyvatelia z Mukačevovej sedem sa už nemajú kam vrátiť.

"Oni sa síce vyjadria, že sa môžeme nasťahovať ale skúste ísť bývať niekde, kde nemáte okná, kde je podlaha zničená, múry popraskané. No žite v takom byte," povedala Eva Malíková, obyvateľka paneláku č. 5. Výbuch paneláka na prešovskom sídlisku sa dotkol aj obyvateľov susedných panelákov. Explózia a tlaková vlna najviac zasiahla vchod číslo 9. Ale škody rátali aj naproti v paneláku číslo 5. Oni sa cítia teraz dotknutí. Pre asanáciu bytovky museli svoje byty opustiť, za ten čas ich nevedia ani opravovať.

Z verejného účtu, ktorý mesto zriadilo plánujú jednorázovo odškodniť tých, ktorí žili v paneláku číslo 7 sumou 10 tisíc eur. Tiež im mesto za peniaze od ľudí bude polroka prispievať na bývanie. Mimo 7-čky odškodné poslanci schválili najviac zasiahnutej 9-tke. Jej obyvatelia sa zatiaľ domov nemôžu vrátiť. Majitelia dostanú po 3000 eur a príspevok na bývanie po dobu troch mesiacov. Zvyšné peniaze sa podľa podlahovej plochy rozdelia medzi tých, ktorým byty nezostali vôbec. "Päťka vôbec nie je spomínaná nikde. Aspoň na to mesačné. Veď my tiež nemáme, kde bývať, užívať svoj majetok," podotkola Jana Miroľová,  obyvateľka paneláku č. 5. 

Na účte mesta sú už aktuálne viac ako 3 milióny eur, ku ktorým ešte pribudne viac ako 800 tisíc, ktoré ľudia poslali prostredníctvom Nadácie televízie JOJ. Tie by však podľa rozhodnutia mesta mali dostať tí, ktorí prišli o všetko aj o strechu nad hlavou. "Tento účet chceme naozaj vyložene venovať najviac postihnutým ľuďom, to znamená bytový dom č. 7, pretože oni si musia zabezpečiť nové bývanie. Bytový dom č. 5 oni si musia vymeniť okná a je plne funkčný, no "sedmička" sa nemá kam vrátiť," vyjadril sa k situácií primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy