Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Cangzhou, mesto, v ktorom Slovákov vítajú viac ako kdekoľvek v Číne
Zdielať na

Cangzhou, mesto, v ktorom Slovákov vítajú viac ako kdekoľvek v Číne

PEKING/BRATISLAVA / Slovenskú delegáciu nedávno mimoriadne vrúcne privítali v čínskej provincii Hebei. Stále si totiž pamätajú, ako tam ešte v minulom storočí aj vďaka našej pomoci vyrástlo jedno úspešné a bohaté mesto. Predtým tam nebolo vôbec nič. Začalo sa to na kúsku poľa. Priamo na mieste nakrúcal náš kolega Jožo Kačmáry.

Ešte v šesťdesiatych rokoch im poskytlo bývalé Československo pomocnú ruku, vďaka ktorej sa mohli rozvíjať. Bývalú farmu premenili na prosperujúce mesto.

"Vy ste nám darovali 700 poľnohospodárskych strojov," priblížil Lv Pengan zo Slovenského obchodného centra v Číne. Na území, kde naozaj nič nebolo, začali sadiť a pestovať. Rady im prišli dávať naši odborníci, no a vďaka tomuto veľkému poľnohospodárskemu rozmachu tu postavili celé mesto. 

V meste stojí dokonca slovenské múzeum 

No a za túto pomoc sú Číňania mimoriadne vďační. Na znak tejto vďaky postavili obrovské múzeum. Sú tu vystavené nielen historické stroje, ale aj dokumenty.

Dokonca aj voskové figuríny, ktoré sú naaranžované tak, že zachytávajú situácie podpisov dôležitých dohôd. "Keď pôjdete do iného mesta do Číny, tak sa ľudia budú pýtať, že Slovensko, že kde to je? Ale tu, v tejto oblasti, všetci poznajú Slovensko," poznamenal Lv Pengan. "Boli sme všetci až dojatí, pretože deti základnej školy nám zaspievali hymnu po slovensky," povedal vicepremiér Richard Raši. 

"Slovenká návšteva je pre nás veľmi vzácna, chceme udržať naše priateľstvo a rozvíjať spoločnú spoluprácu," vyhlásil riaditeľ úradu mesta Cangzhou Zhang Guo Dong. "Preto by som chcel, aby sme na tých historických základoch stavali aj do budúcnosti a rozvíjali biznis," potvrdil Richard Raši. 

Funguje tu viacero slovenských 

Už teraz tu funguje mnoho slovenských firiem, napríklad aj dodávateľ leteckých trenažérov, pretože Číňania nutne žiadajú výcvik nových pilotov.

"Poďte sa sem pozrieť, budete prekvapení, aké sú to rôzne možnosti a príďte čím skôr, pretože za chvíľu už bude tá pozícia saturovaná, bude obsadená inými z celého sveta, pretože všetci sa sem snažia dostať," odkázal Pavol Grman, spolumajiteľ Virtual Reality Media Slovensko. 

"Je tu vinárstvo slovenské, ktoré tu má vlastnú farmu, ktorá tu pestuje, produkuje a predáva víno," reagoval Richard Raši. 

Premiér Pellegrini navštívil demilitarizovanú zónu na Cypre. Situácia je podľa neho vážna: 

Súvisiace články