Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Lídrom kandidátky strany Most-Híd bude Árpád Érsek. Béla Bugár je na kandidátke č. 2
Zdielať na

Lídrom kandidátky strany Most-Híd bude Árpád Érsek. Béla Bugár je na kandidátke č. 2

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Podľa informácií TV JOJ pôjde Most- Híd do volieb samostatne a Béla Bugár nemá byť lídrom kandidátky. Na spolupráci a spoločnej kandidátke sa dohodli len s mimoparlamentnou stranou MKDSZ-MKDA. (Maďarská kresťanskodemokratická aliancia). Tomáš Drucker pre televíziu JOJ potvrdil, že rokovania o spoločnej kandidátke pre parlamentné voľby s Mostom-Híd neskončili dohodou. Jednotkou na kandidátke sa nakoniec po predsedníctve stal minister dopravy

Informáciu, že Bugár nebude jednotkou na kandidátke pre TV JOJ potvrdil László Sólymos. Reportérka Lucia Stráňavová oslovila aj samotného ministra dopravy Árpáda Érseka, ktorý na to, či bude vo vedení kandidátky odpovedal takto: "Počkajme si na koniec predsedníctva. Ak budem líder, beriem to ako zodpovednosť, nie je to hra. Uvidíme ako to dopadne."

"Ja budem tvrdo bojovať. So cťou si vážim to, čo mi ponúkne strana. Budem robiť všetko preto, aby sa dostala do parlamentu," odpovedal na otázku, či to vníma ako tvrdý volebný boj, keďže sa SMK nedohodli. Érsek sa nakoniec ale stal lídrom kandidátky, informáciu pre TV JOJ potvrdila hovorkyňa strany. Terajší líder Bugár bude tak na kandidátke č. 2 a László Sólymos bude číslom 3. 

Predseda strany Most-Híd v rámci svojej kompetencii navrhol kandidátnu listinu, ktorú republikové predsedníctvo schválilo ako návrh na republikovú radu. Republiková rada o kandidátke rozhodne v sobotu. 

Andrej Hrnčiar, ktorý bol jednou nohou na odchode z Mostu- Híd sa pre TV JOJ vyjadril tiež. Rozhodol sa nakoniec urobiť krok späť a neodchádza. Bude za Most kandidovať. Rozhodnutie zvážil, keďže Most sa nakoniec nespojil s národnostnými stranami.

Nekandidovať v parlamentných voľbách 2020 sa rozhodla aj poslankyňa Edita Pfundtner.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2460124010763503&id=578370125605577

Spoluprácu s Bugárovou stranou Most-Híd odmietla aj maďarská strana SMK. Republikové predsedníctvo strany na zasadnutí 22. októbra prerokovalo navrhované parametre dohody o vytvorení volebnej strany so stranami Most-Híd a MKDSZ-MKDA a pre zmenenú politickú situáciu sa rozhodlo dohodu neprijať.

Maďarské politické strany Most-Híd, SMK a MKDSZ-MKDA sa 18. októbra dohodli na vytvorení spoločnej kandidátky do budúcoročných parlamentných volieb. Na kandidačnej listine spoločnej volebnej strany "Strana regiónov Most MK", ktorú mala vytvoriť MKDSZ-MKDA, nemali byť predsedovia strán. 

Strana Most-Híd reaguje so sklamaním a poznamenáva, že Republikové predsedníctvo SMK nevyužilo historickú možnosť a odmietlo spoločný návrh delegácií troch strán. "Princíp spolupráce, na ktorom sa naše delegácie dohodli, by mohol byť pevným základom vytvorenia spoločnej kandidátky. Ponúkli sme najracionálnejšie a najúčinnejšie riešenie v období, keď je stále viac takých politických subjektov, ktorých cieľom je osloviť maďarského voliča na Slovensku," uvádza sa v stanovisku Most-Híd.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy