Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pred súd sa postavil policajt, ktorý vystrelil na unikajúce aut. Zomrel pri tom 17-ročný Tomáš
Zdielať na

Pred súd sa postavil policajt, ktorý vystrelil na unikajúce aut. Zomrel pri tom 17-ročný Tomáš

ŽIAR NAD HRONOM / Policajt zo Žiaru nad Hronom, ktorý vystrelil na unikajúce auto a spôsobil smrť 17-ročného Tomáša, čelí na súde obžalobe z usmrtenia. Pripomeňme, že nešťastie sa stalo ešte v lete 2017 pri Hronskom Beňadiku. Policajná hliadka vtedy prenasledovala vozidlo, ktoré nereagovalo na jej výzvy a tak sa policajt rozhodol použiť varovné výstrely.

Hlavné pojednávanie v tejto tragickej veci otvoril v utorok Okresný súd v Žiari nad Hronom. Na lavicu obžalovaných sa po prvýkrát posadil policajt, ktorý v lete 2017 strieľal po aute plnom mladých ľudí. 

Spolu s kolegom boli v nočnej hliadke a pokúšali sa zastaviť podozrivé auto. Hoci netušili, kto v aute sedí, vodiča chceli zastaviť pre riskantnú jazdu. Na zapnutých majákoch ho prenasledovali niekoľko kilometrov.

Vodič však nezastavil. Namiesto toho ešte viac zrýchlil. Policajti použili tri varovné výstreli do vzduchu. Keď ale ani to nezabralo, rozhodli sa vystreliť na auto. Policajt mieril na pravé zadné koleso, ale miesto toho trafil kufor, cez ktorý strela preletela a zasiahla 17-ročného Tomáša. Ten sedel totiž na zadnom sedadle. Strelným ranám podľahol na mieste. 

Dopravný policajt zo Žiaru nad Hronom, otec dvoch detí tvrdí, že to čo sa stalo ho mrzí a stále sa nezmieril s tým, že Tomáš pri streľbe zahynul. "Cítim ľútosť nad smrťou chlapca, ale myslím si, že ako policajt som nepochybil a zákrok bol, ako má byť," povedal obžalovaný Vladimír Nemčok. 
Policajtovi čeliacemu obžalobe za usmrtenie hrozí v prípade dokázania viny dvoj až päťročné väzenie.

Vypovedala aj Tomášova mama, o osudnej noci keď syn neprišiel domov. Večer sa mal stretnúť s kamarátom. O tom, že sedel v cudzom aute netušila. Vodiča, ktorý hliadke s jej synom na zadnom sedadle unikal vôbec nepoznala. Okrem Tomáša boli v aute ďalší dvaja tínedžeri, ktorí vodiča prosili, aby auto zastavil.

Pojednávanie odročili na február, kedy budú vypovedať aj mladí ľudia, ktorí sedeli v aute. Svoj trest si už odpykáva aj samotný vodič, ktorý hliadke unikal. Tínedžer Michal, ktorý nikdy nemal vodičský preukaz, si už odpykáva právoplatný 6 a pol ročný trest.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy