Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Smrť novinárky, ktorá písala o politickej korupcii: Polícia zadržala muža podozrivého zo sprostredkovania vraždy
Zdielať na

Smrť novinárky, ktorá písala o politickej korupcii: Polícia zadržala muža podozrivého zo sprostredkovania vraždy

VALLETA / Maltská polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý zo sprostredkovania vraždy novinárky Daphne Caruana Galiziovej. S odvolaním na svoje zdroje o tom informovala agentúra Reuters. Novinárka, ktorá písala o korupcii vo vládnych kruhoch, zomrela pri výbuchu vo svojom aute v októbri 2017, kde jej nastražili bombu.

Podľa denníka Times of Malta zadržaný ponúkol polícii spoluprácu výmenou za prezidentskú milosť. Podľa informácií agentúry Reuters mal sprostredkovať kontakt medzi objednávateľom vraždy a jej vykonávateľom. V kontakte mal byť údajne aj s ľuďmi, ktorí zabezpečili výbušné zariadenie umiestnené v aute. Z umiestnenia bomby do auta Galiziovej je obžalovaná trojica mužov - bratia Alfred, George Degiorgio a Vincent Muscat. Všetci traja tvrdia ale, že sú nevinní. 

​Podľa denníka Times of Malta podozrivého muža polícia zadržala minulý týždeň vo štvrtok. Vláda by sa kvôli jeho návrhu spolupráce za udelenie milosti prezidenta mala v utorok stretnúť. Vláda sa zatiaľ k aktuálnym informáciám nevyjadrila. Premiér Joseph Muscat už ale v nedeľu povedal, že chce, aby celá pravda o smrti novinárky vyšla najavo. A to aj v prípade, že by kabinet musel prijať "ťažké rozhodnutia". Predseda vlády bol pritom jedným z politikov kritizovaných zavraždenou novinárkou. 

Smrť 53- ročnej Daphne vyvolala v Európe zdesenie a pochybnosti o vláde práva v stredomorskom ostrovnom štáte. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy