Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Starosta obce pri Liptovskom Mikuláši zvolal krízový štáb. Z odkalísk bane unikajú nebezpečné kaly
Zdielať na

Starosta obce pri Liptovskom Mikuláši zvolal krízový štáb. Z odkalísk bane unikajú nebezpečné kaly

Zdroj: TV JOJ

DÚBRAVA / Z odkalísk uzavretých antimónových baní nad obcou Dúbrava začali po výdatných dažďoch unikať kaly. Starosta ešte koncom minulého týždňa zvolal krízový štáb. Presné zloženie kalov zatiaľ nikto nepozná.

V stredu sa voda valila dolinou doslova zo všetkých strán. Silu živla pocítili aj lesníci, ktorí tu v tom čase pracovali. "Potom prišla druhá vlna a za ňou ešte tretia vlna, a tu máme taký celkový záber na dolinu, už som nemal odvahu ísť dole tou cestou," povedal Jozef Lukáč, predseda urbáru Kováčová-Sokolče. Nápor množstva vody nevydržalo ani jedno z uzavretých odkalísk, v blízkosti starej antimónovej bane. To sa nachádza 5 kilometrov za obcou Dúbrava. Došlo tu k masívnemu, asi 20 metrov hlbokému zosuvu. Materiál, ktorý tu baníci ukladali desiatky rokov, rozniesla voda po okolí.

Po minulo týždňových dažďoch je dolina za Dúbravou plná nánosov. Na prvý pohľad to vyzerá ako piesok, v skutočnosti však ide o kaly zo starých rudných baní. "Takýto materiál sa na doline normálne nevyskytuje. Tú horninu, ktorú ťažili oni mleli, takto to do tých odkalísk išlo rúrami, to boli veľké jazerá," vysvetlil Lukáč. Vzorky kalu vzali nezávisle od seba viaceré úrady. Jeho rozbor však nateraz známy nie je.  "To je flotačný piesok, ktorý sa tam usadzoval z úpravne rúd. Musíme dodať ešte správu o geologickom zložení," povedal  vedúci oddelenia z rudných baní Adolf Lunev. 

Priamo v doline sa nachádzajú dva zdroje vody, ktoré sa však pred vyše 20 rokmi prestali používať. Dôvodom bol práve zvýšený obsah antimónu. "My budeme odstraňovať dôsledky, ale potrebujeme odstrániť základnú vec a to je príčina, prečo sa toto všetko stalo," pokračoval Lunev. Už teraz je jasné, že odstraňovanie následkov tohto mimoriadneho znečistenia bude vyžadovať nemalé finančné prostriedky. S ničím podobným sa tu zatiaľ domáci obyvatelia nestretli. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy