Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prvé slovenské mesto ponúkne MHD zadarmo a tvrdí, že na tom veľa neprerobí
Zdielať na

Prvé slovenské mesto ponúkne MHD zadarmo a tvrdí, že na tom veľa neprerobí

KOMÁRNO / Mestská hromadná doprava v Komárne bude ako prvá na Slovensku úplne zadarmo. Pre všetkých. Doposiaľ vraj mesto na ňu doplácalo podstatne viac, než boli príjmy z cestovných lístkov. Ak ľudia nechajú autá doma, bude to mať pozitívny vplyv aj na životné prostredie.

V Komárne od 1. januára už lístok na MHD nebudeme potrebovať, autobusy tam budú jazdiť zadarmo. Rozhodla o tom samospráva mesta a poslanci tento návrh odobrili. V týchto dňoch už prebieha verejné obstarávanie. Okrem ekonomických prepočtov zavážilo aj to, že tento krok zlepší životné prostredie.

"Ja som čítal, že ako v Holandsku riešili tento problém, že idú iným smerom, začal som analyzovať čísla," hovorí primátor Komárna Béla Keszegh. Mesto platí dopravcovi kompletné náklady za MHD – amortizáciu, mzdy, pohonné látky. Z tejto sumy sa odratúva príjem za predaj cestovných lístkov.

"Za posledných 10 rokov tržby z dopravy klesli o 50 percent," potvrdila Veronika Vargová z mestského úradu. "Vlani sme mali 220 tisíc predaných lístkov, na druhej strane je tá dotácia stále vyššia," dodal primátor. 

"Štyridsať tisíc, alebo koľko zarobili na tom, tak to nemá význam a takto ľudia to využijú," myslia si aj samotní občania. Cena cestovného lístka je 43 centov. Kýmtaxík, fungujú tu až 4 taxislužby, 2 eurá. Avšak pohodlie – odviezť sa spred dverí, pred dvere – je veľký konkurentom.

"Aj to by sme chceli, aby ľudia nechávali doma svoje autá, ako vidíme, všade sú dopravné zápchy a nedá sa nájsť parkovacie miesto," dodal primátor. 

Súčasťou projektu je zabezpečenie modernejších autobusov s klimatizáciou – aby ľudia mali dôvod preferovať autobus pred autom, v ktorom sa zvyčajne vezie len vodič. "Nemôžeme očakávať, že ľudia budú používať MHD, keď treba príliš veľa čakať, keď nie je flexibilná služba," vysvetľuje primátor. Táto novinka sa však netýka iba domácich. "Čiže nielen Komárňania, každý je u nás vítaný a môže cestovať v Komárne zadarmo," dodal primátor. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy