Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Bratislave vyrastie pamätník Nežnej revolúcie. Ide o jedinečný koncept, ktorý ide do hĺbky
Zdielať na

V Bratislave vyrastie pamätník Nežnej revolúcie. Ide o jedinečný koncept, ktorý ide do hĺbky

BRATISLAVA / V Bratislave vznikne Pamätník demokratickej revolúcie z roku 1989. V pondelok o tom hovorili primátor Matúš Vallo, líder Novembra Ján Budaj a autori návrhu diela. Na Námestí Slobody bol aj reportér Peter Petrus.

V Bratislave stála dlhé roky socha jedného z najväčších komunistických zločincov Klementa Gottwalda. Po roku 1989 ju vyhodili do vzduchu.

Nový pamätník by mal stáť o niekoľko metrov ďalej s výhľadom na Úrad vlády SR. Primátor mesta Bratislava Matúš Vallo potvrdil, že práce by sa mali začať už čoskoro.

​O vybudovanie dôstojného pamätníka Novembra 89 sa už roky snaží iniciatíva ľudí okolo Jána Budaja. Podľa poroty bolo okrem iného dôležité aj to, že dielo vhodne zapadá do celkovej architektonickej podoby námestia. 

"Skromnosť toho pamätníka spočíva aj v tom, že nebude mať horizontálne prvky, nechce sa vyvyšovať, nechce konkurovať tomu priestoru okolo," poznamenal líder novembra 1989 Ján Budaj. 

"To nevyrastá do výšky, ale v podstate do hĺbky, dá sa prejsť po tom a ľudia sa môžu identifikovať s tým, čo bolo, kde tí ľudia stáli," uviedol sochár Jakub Trajter. 

Dočkáme sa ho možno už o rok

Po dnešku budú nasledovať ďalšie kroky - projektová dokumentácia, vizualizácia, či doplnenie textového obsahu. celkové peňažné náklady zatiaľ nie sú známe. Keď všetko bude prebiehať podľa plánov, tak sa ho dočkáme už o rok na 31. výročie Nežnej revolúcie. 

"Mne sa víťazný návrh veľmi páči, ten koncept aj symbol je úplne správny," povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo. 

Nežná revolúcia sa neodohrávala len v uliciach. Práve za mrežami vznikla jedna z najznámejších fotografií: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy